Σελίδες

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Ηθική

Ηθική είναι ο κλάδος της Φιλοσοφίας που ασχολείται με την εύρεση του τι είναι αποδεκτό και ορθό και τι ανάρμοστο και λανθασμένο. Η ηθική υπόκεινται σε μεταβολές που εξαρτώνται από την Κοινωνία στην οποία εφαρμόζεται. Έτσι, παράγοντες που επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο δύναται να επιφέρουν αλλαγές και στο σώμα της ηθικής.

Παράγοντες που αλληλεπιδρούν με την ηθική

Ενδεικτικά αναφέρουμε παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν με την ηθική μίας κοινωνίας και αναφέρονται στο περιβάλλον με την ευρεία έννοια:

Γεωγραφικό περιβάλλον: Η τοποθεσία μίας κοινωνίας επιδρά στις αξίες που υποστηρίζονται από την ηθική. Άλλο ηθικό προσανατολισμό έχει ένας μεσογειακός λαός από έναν της Βόρειας Ευρώπης.

Τεχνολογικό περιβάλλον: Η τεχνολογία αναμφίβολα επηρεάζει την ηθική. Αρκεί να αναλογιστούμε τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Βιοτεχνολογίας και της Κλωνοποίησης που απασχολούν αρκετά τους Δυτικούς πολιτισμούς. Σε μία πρωτόγονη φυλή της Αυστραλίας κώδικες ηθικής που αφορούν την κλωνοποίηση φυσικά δεν υφίστανται.

Πολιτισμικό περιβάλλον: Αλλά και το πολιτισμικό περιβάλλον καθορίζει την ηθική μίας κοινωνίας. Οι κώδικες ηθικής που αφορούν τις κοινωνίες της Κίνας και της Ιαπωνίας είναι αντιδιαμετρικά αντίθετοι με αυτούς των Δυτικών κοινωνιών.

Ακόμα και στο ίδιο περιβάλλον όμως η ηθική δεν παραμένει στατική αλλά εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και η ίδια η κοινωνία. Στην αρχαία Ελλάδα για παράδειγμα, η χρήση δούλων ήταν ηθικά αποδεκτή στην σύγχρονη όμως εντελώς απαράδεκτη.

Αρκετοί θα υποστήριζαν ότι υπάρχουν μερικές ηθικές αρχές οι οποίες είναι παγκόσμιες. Πρόκειται για τις πολύ βασικές αρχές που αφορούν την ελευθερία και αρχές όπως αυτή που μας απαγορεύει να βλάπτουμε τους γύρω μας. Τέτοιου είδους βασικές ηθικές αρχές μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι είναι όντος παγκόσμιες και σχετίζονται με την ίδια την φύση του ανθρώπου και ισχύουν για κάθε μορφή κοινωνίας.

-->> Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια -->>
el.wikipedia.org


-->> Φαινεται οτι οι συνθηκες δημιουργουν μια νεα ηθικη, οπου πρωταγωνιστει το χρημα, τα μπικικινια δλδ.

-->> Για μενα, ηθικο ειναι να αντιτασσομαι στη βια καθε ειδους -λεκτικη και σωματικη- ειτε ειναι πολεμος, ειτε ενα "απλο" χαστουκι, ειτε μια ειρωνικη/απαξιωτικη φραση προς ενα αδυναμο ανθρωπο και, οπωσδηποτε, τα καθε ειδους και για οποιοδηποτε λογο βασανιστηρια. Δυστυχως, υπαρχει πολλη βια στην εποχη μας. Βια ασκουν και ορισμενες τηλεοπτικες εκπομπες. Απο που να αρχισει και που να τελειωσει κανεις...

______________
Μετα απο ανοιχτη προσκληση του Μαυρου Γατου -->>
http://mavrosgatos.blogspot.com/2008/02/blog-post_5446.html

1 σχόλιο:

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Καλημέρα Μαρίνα μου, καλή εβδομάδα. Ουσιαστικότατη και απόλυτα καίρια η συμμετοχή σου. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ! Προκύπτει βέβαια το δύσκολο ερώτημα, πώς να αντιμετωπίσεις τη Βία χωρίς να καταφύγεις στη Βία... Να μερικές σκέψεις

που είχα γράψει παλιότερα γι αυτό. Και στις οποίες θα επανέλθω δριμύτερος, όπως και στην πρωτοβουλία για τη μη-βία...

Σ;-))))