Σελίδες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Ενεργός πολίτης και πάνα βρακάκι

Ποια ειναι η μεταξυ τους σχεση; Το εξηγω αμέσως. Διευκρινιζω: αμέσως και ΟΧΙ "άμεσα".

1. ο ενεργος πολιτης λερωνει το περιβαλλον -κατεστημενες ιδεες, και λοιπα παλαιολιθικα, τα εχει ολα χεσμενα. Οθεν, οι "ταγοι" και οι διαφορες ηγετικες μορφες του εθνους, της πατριδος, των συμφεροντων, κλπ κλπ, θεωρουν οτι πρεπει -ειναι απολυτως απαραιτητο- να φοραει πανα και αν δεν την φοραει μοναχος του βρισκουν τροπους να του τη φορουν εκεινοι. Τον δελεαζουν κιολας με φανταχτερα μοντελακια "πανα βρακακι ροζέ" made in (μου διαφευγει το ονομα) και "πανα βρακακι σατινέ" made in (μου διαφευγει το ονομα), κλπ κλπ, να 'χει να διαλέγει το μωρο.

2. ο ενεργος πολιτης φοραει πανα βρακακι, επειδη ειναι μωρο ακομα, δεν εχει ενηλικιωθει, δεν ειναι ικανος να σκεφτεται απο μονος του, κλπ κλπ. Αυτο (θελουν να) νομιζουν οι διαφορες ηγετικες μορφες του εθνους, της πατριδος, των συμφεροντων, κλπ κλπ, και φροντιζουν να του εχουν πολλες πανες καβαντζα, μη τυχον και ξεμεινει. Τόνους πανες, μεγατόνους λεμε!

3. αν τυχόν διαφανεί στον ορίζοντα περίπτωση ενηλικίωσης του πολίτη και κυκλοφορησουν φημες οτι θα είναι στο εξης πραγματικα ενεργος και οχι ενεργούμενος (η ενεργούμενο) τοτε ακριβως, οι διαφορες ηγετικες μορφες του εθνους, της πατριδος, των συμφεροντων, κλπ κλπ, τρομαζουν στην ιδεα, οτι δλδ μπορει να συμβει στ' αληθεια η ενηλικιωση αυτη για την οποια κοπτονται δηθεν αλλα στην πραγματικοτητα την απεύχονται. Ειναι αδύνατο να φανταστουν οτι ο πολιτης θα μπορεσει επιτελους να απαγκιστρωθει απο την αναγκη τους και θα μπορει να βγαλει την πανα βρακακι -ή να την αλλαζει μοναχός του- και θορυβουνται με τη σκεψη και μονο αυτης της προοπτικης. Ετσι λοιπον, μηχανευονται τροπους να επεκτεινουν τη βρεφονηπιακη περιοδο του. Ο ενηλικιωθεις πλεον πολιτης ομως, εχει μαθει και εξασκηθει στο σκεπτεσθαι και μαλλον θα τη βγαλει καθαρη -την πανα και τη θεση του.

______________________
ΣΗΜ.1. ολα αυτα, εξαιτιας μιας εκπομπης της ΕΤ1, σε συνδυασμο με το wiki του κ. Μιμη.

Η εκπομπη λεγεται ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και μεταδοθηκε πριν λιγες ωρες, ΔΕΥΤΕΡΑ 14/04/2008, ωρα 00:00, ειναι "Κατάλληλη για όλους", και, οπως αναφερεται στο σχετικο ενημερωτικο δελτιο του καναλιου, «ο παρουσιαστής κ. Δημήτρης Δημητράκος μας ενημερώνει με σοβαρότητα κάθε Κυριακή, για θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε εκπομπή, ένα πρόσωπο της ευρύτερης πολιτικής σκηνής καθώς και μία προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους από τους χώρους της δημοσιογραφίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, των τεχνών κλπ., καταθέτουν τις απόψεις τους και απαντούν στα ερωτήματα των παρουσιαστών. Με γνώμονα την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των τηλεθεατών, η εκπομπή στοχεύει να αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση στην πληροφόρηση του τηλεοπτικού κοινού, μακριά από τους υψηλούς τόνους και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.»

Μαλιστα. Πολυ χρησιμη και ηρεμη εκπομπη. Σε αυτο λοιπον το επεισοδιο, το θεμα ηταν η ενημερωση του πολιτη για τα πολιτικα πραγματα. Ειπωθηκαν πολλα, μπορει να απομαγνητοφωνησω μερικα αποσπασματα. Αυτο που μου εκανε εντυπωση ηταν το μενος μιας κυριας ευγενους προσκεκλημενης περι τον ελεγχο του διαδικτυου (για την προστασια του πολιτη, βεβαιως, με πανες παλαιου τυπου, δοκιμασμενες) και η βεβαιοτητα της οτι ο πολιτης "δεν καταλαβαινει". Εστω. Αν η αφεντια μου π.χ. καταλαβαινω επειδη εχω και μια καποια παιδεια -εχω παιδευτει πολυ εδω που τα λεμε- και ξεφευγω απο το μεσο ορο (τρομαρα μου!), η κυρια που συγυριζει το σπιτι μου στην Ελλαδα εχει δυο παιδια και τρεις υπολογιστες στο σπιτι της και, αν και για το ιντερνετ δεν εχει τοσο καλη ιδεα επειδη τρωνε πολλα λεφτα οι συνδεσεις, αυτη η ιδια με εμπασε στα μυστηρια της τηλεφωνιας -κινητης και σταθερης, ειναι απαιχτη σε αυτο το θεμα! Οποτε, ας μη μιλαμε πια για "πολιτες που δεν καταλαβαινουν. Υποτιμωντας τον πολιτη, νομιζετε οτι φαινεστε εξυπνοτεροι;

Παμε τωρα στο wiki που ανοιξε ο Μιμης Ανδρουλακης, που δεν ειναι ακριβως ενα πραγματικο wiki αλλα ενα wiki γιαλαντζι, οπου εχει αναρτησει ενα κειμενο που το ονομαζει ερωτηση "Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών: κ. Γ. Αλογοσκούφη" με τιτλο «Πολιτικές στήριξης των νέων κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας», οπου οδηγηθηκα απο σχετικη παρουσιαση στο metablogging.gr.

Η ερωτηση ειναι διατυπωμενη (γνωμη μου) με τροπο ωστε να αποδεχεται την κατασταση που εχει διαμορφωθει σημερα, στο πνευμα δλδ της εξουσιας, και προσπαθει με καποιο τροπο να μπαλωσει μερικες τρυπες. Δεν επιχειρειται απο το συντακτη της καποια "τομη", δεν αναφερεται ενα μεγαλοπνοο σχεδιο (ουτε καν σχεδιο, ποσο μαλλον μεγαλοπνοο) μοναχα κατι παρατηρησουλες, ετσι, για να ρωταμε και τπτ. Ας τη διαβασετε ομως, μπορει να σχηματισετε διαφορετικη γνωμη!

Εκανα το βημα να σχολιασω εκει περα. Με δυο σχολια μαλιστα. Το ενα (σχολιο 23. από Rodia — April 12, 2008 @ 3:54 am) ελαβε "+8 βαθμοί" (απο τους αναγνωστες μαλλον) ενω το αμεσως επομενο (σχολιο 24. από Rodia — April 12, 2008 @ 4:04 am) ελαβε "-6 βαθμοί" -υπο του μηδενος δηλαδη! Η διαφορα μεταξυ των σχολιων ειναι οτι το μεν "23" ειναι σχετικα γενικολογο, απαξιωτικο και χιουμοριστικο, ενω το "24" παρουσιαζει μια συγκεκριμενη προταση -ατσαλα και βιαστικα, ανεδαφικη ισως, αλλα προταση.

Σκεφτομαι λοιπον... Γιατι αραγε ο κ. Ανδρουλακης σκαρωσε αυτο το wiki..? Απορια εκφραζω και δινω μια απαντηση συμφωνη με το στριφογυριστο μυαλο μου: Επειδη πιθανοτατα θελει να βρισκεται "μεσα στα πραγματα", να μην υστερει ως προς την εφαρμογη και χρηση των "νεων τεχνολογιων", κλπ κλπ, ως εδω ολα καλα και μπραβο του. Οταν ομως γραφει για συνδιαμορφωση κειμενου ερωτησης στη Βουλη και αυτο που συμβαινει δεν ειναι κανενος τυπου "συνδιαμορφωση", δεν μας τα λεει καλα. Ισως να ειναι μια πανα μοντερνου τυπου, με παραμανες τιτανιου, ας πουμε... Αγαπητε μου πιστε αναγνωστη, πες μου, κανω παλι λαθος..?

______________________
ΣΗΜ.2. κριτικαρω αυτα τα δυο ανομοια φαινομενικα συμβαντα, επειδη περιμενω -ακομα!- ενα σοβαρο βημα, μια πραγματικα ειλικρινη και ευθεια προσπαθεια απο καπου. Δεν ξερω απο που, αλλα περιμενω. Ξερω -φανταζομαι δλδ- ποσο δυσκολο ειναι να βρισκεται καποιος σε θεση εξουσιας, αλλα περιμενω εκεινον που θα κανει το μεγαλο ΜΠΑΜ. Αυτον τον ανθρωπο (αντρα/γυναικα το ιδιο μου κανει) που θα εκφρασει μια ιδεα, θα ξαφνιασει με κατι καινοτομο και συγχρονο χωρις να αναμασα τα παλια, χωρις να μπερδευεται στα δαιδαλωδη διαδρομακια.

Επιασα λοιπον και ξεσκονισα αυτες τις δυο περιπτωσεις επειδη ακριβως περιμενα πολλα, τουλαχιστον να μην επικροτουν (καθενας με τον τροπο του) τη χειραγωγηση του πολιτη. Απο το Μ. Ανδρουλακη περιμενα περισσοτερα. Πριν μπει στα εξουσιαστικα κολπα ηταν λαλιστατος και ευρηματικος. Τι του συνεβη τωρα; Τι συμβαινει σε καθενα που μπερδευεται σε αυτα τα γραναζια; Πως λειτουργει το μυαλο; Καιγεται; Η παροιμια «οποιος ειναι εξω απο το χορο, πολλα τραγουδια ξερει» ισχυει; Ποιο ειναι αυτο το τραγουδι που πρεπει να μαθουμε για να καταλαβουμε; Γιατι δεν μας το μαθαινουν επιτελους; Να φοραω πανα, αλλα τουλαχιστον να γνωριζω το λογο. Ειναι κι αυτο ενα βημα. Οχι;

2 σχόλια:

zisis είπε...

απορώ και θαυμάζω ταυτόχρονα το πάθος και τον εκνευρισμό σου. λες και τα κόμματα δεν έχουν καπελώσει κάθε προσπάθεια κοινωνικής αυτοοργάνωσης. η αρχή από τα σχολεία. υπέροχο αυτό με το πάνα βρακάκι , να σου απονείμουμε την ευρεσιτεχνία του όρου ή είναι παλαιότερο, δε θυμάμαι.
ευτυχώς πάντα θα ξεφεύγουν σταγονίτσες από τις πανούλες, ξέρω έχω μωρό παιδί αν δεν τις τοποθετήσεις με επιδεξιότητα.
και το ψευτο-wiki πρέπει να ανοίξει νέο κύκλο μλογκο-πολέμου.

Rodia είπε...

Ετσι δειχνει; Παθος και εκνευρισμο; Δεν ειχα τετοια προθεση, ηρεμη το εγραψα.
Η πανα ειναι σχετικη με τη "νωπη εντολη"!
Ευχαριστως δεχομαι το μεταλιο ευρεσιτεχνιας, μερσι! :-) τον ορο "πανα βρακακι" δεν τον εχω ξανακουσει να χρησιμοποιειται για παρομοιες περιπτωσεις...
(μπα, δεν νομιζω να γινει τπτ με αυτο το συγκεκριμενο wiki)