Σελίδες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Στο τρόλεϋ: μια έγκυος, δυο λαθρεπιβάτισες και ο ελεγκτής!

Το πρωί πήρα το τρόλεϋ. Διαδρομή στη Σταδίου. Κάπου κάπου, συμβαίνουν απίστευτα πράγματα στα ΜΜΜ λοιπόν. Σε μένα έτυχαν δυο μαζεμένα, μπροστά στα μάτια μου, σα θέατρο του παραλόγου.

Πρώτο επεισόδιο
Μπαίνει ο ελεγκτής στην επόμενη στάση από αυτή που μπήκα. Δίνω το εισιτήριό μου, ενώ μια κυρία τινάχτηκε από το κάθισμα (καθόταν και παράθυρο η έρμη!) να χτυπήσει το εισιτήριό της, τη βλέπει ο ελεγκτής «καθίστε κάτω κυρία μου» της λέει, η κυρία λέει «ξέχασα να το χτυπήσω», ο ελεγκτής ωρύεται «καθίστε κάτω και πληρώστε το πρόστιμο», η κυρία ρωτά «πόσο είναι το πρόστιμο;» ο ελεγτής απαντά «48 ευρώ», η κυρία λέει «δεν έχω τόσα», ο ελεγκτής λέει «τότε, δώστε μου την ταυτότητά σας», η κυρία λέει «δεν έχω ούτε ταυτότητα», ο ελεγκτής λέει «τότε να πάμε στο τμήμα για εξακρίβωση», η κυρία λέει «γιατί να πληρώσω πρόστιμο, αφού ξέχασα να χτυπήσω το εισιτήριο, αφήστε να το ακυρώσω!», ο ελεγκτής τηλεφωνεί «εκατό εκεί; ελάτε στο τρόλλεϋ αριθ. τάδε», η κυρία ρωτά «και τώρα τι θα γίνει;», ο ελεγκτής απαντά «θα πάμε στο τμήμα και θα πληρώσετε 320 ευρώ για παρακώλυση και για άρνηση πληρωμής προστίμου», η κυρία βγάζει το πορτοφόλι της και πληρώνει.

Δεύτερο επεισόδιο
Εντωμεταξύ, μια άλλη κυρία (παράθυρο και αυτή!) κάνει να σηκωθεί σιγά σιγά να προχωρήσει προς την πόρτα που ειναι ανοιχτή. «Επ!» φωνάζει ο ελεγκτής «πού πάτε κυρία μου; Το είδα το εισιτήριό σας και είναι ακυρωμένο στις επτά του μήνα. Καθίστε κάτω, πρέπει να πληρώσετε», η κυρία επιστρέφει στο κάθισμά της, όπου ετοιμαζόταν να καθίσει ένας κύριος, λέει «δεν το πρόσεξα, νόμιζα πως είναι καινούργιο εισιτήριο» και ρωτά πόσο είναι το πρόστιμο, ο ελεγκτής ξαναλέει πόσο είναι, εκείνη βγάζει σαράντα ευρώ, «τι είναι αυτά;» τη ρωτάει, «σαραντα ευρώ» απαντά η κυρία, «δεν φτάνουν, δώστε άλλα οχτώ» λέει ο ελεγκτής, εκείνη ξανανοίγει το τσαντάκι και συμπληρώνει το ποσό.

Το τρόλεϋ συνεχίζει την πορεία του, η πρώτη κυρία κατεβαίνει, αφού έχει περιλούσει για τα καλά τη συγκοινωνία, το κυκλοφοριακό, τα καυσαέρια, κλπ αμαρτήματα της πρωτεύουσας. Η δεύτερη κυρία κατεβαίνει δυο στάσεις πιο πέρα χωρίς να βγάλει άχνα.

Τρίτο επεισόδιο
Στο πίσω κάθισμα κάθεται μια νεαρή γυναίκα έγκυος και διηγείται το πρωινό γολγοθά της σε μια διπλανή κυρία. Ο μονόλογος περιγραφικά ήταν περίπου αυτός:
«Πήγα πρωί πρωί να εισπράξω το επίδομα εγκυμοσύνης και είχε μια ουρά, τα ξέρετε.. και ο υπάλληλος ήθελε βεβαίωση γιατρού από το ΙΚΑ της περιοχής μου και τρέχω τώρα μήπως προλάβω... Τους πήγα χαρτί από το γιατρό μου, πήγα και υπερηχογράφημα από το *** (αναφέρει ένα μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο), αλλά δεν τους κάνει, θέλουν από το τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ.. Η βεβαίωση πρέπει να γράφει την ημέρα που υπολογίζεται να γίνει ο τοκετός και πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι οκτώ μήνες κύησης.. Κουράστηκα πάρα πολύ.. Χτες είχα πάει για να πάρω το χαρτί από το ΟΑΕΔ γιατί είχα εργαστεί με σύμβαση εργασίας.. χρειάζεται και αυτή η βεβαίωση της εποχιακής σύμβασης για να πάρω το επίδομα.. και δεν τη δέχτηκαν ούτε αυτή.. Μου είπαν να ζητήσω να μου δώσει ο εργοδότης βεβαίωση ότι εργάστηκα.. δηλαδή, χαρτί για τη σύμβαση εργασίας.. δεν καταλαβαίνω, θέλουν να ελέγξουν τον ΟΑΕΔ; Τους έδειχνα το υπερηχογράφημα και λέγαν ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν υπερηχογραφήματα και τους είπα "δε βλέπετε την κοιλιά μου;" αλλά τίποτα.. κι έτσι πρέπει να πάω στο γιατρό του ΙΚΑ.. και στον εργοδότη μου.. και να δούμε αν αυτός θα έχει καιρό να ασχοληθεί.. τι να πει κανείς.. και μήπως είναι σαφείς οι πληροφορίες; Δεν αναφέρουν ούτε υποχρεωτικά γιατρό του ΙΚΑ, ούτε για χαρτί από εργοδότη λένε.. τρέχα από δω και τρέχα από κεί, στο τέλος θα γεννήσω μέσα σε κάνα λεωφορείο!»

Αυτά περίπου έλεγε η νεαρή γυναίκα και 'γώ άκουγα όσο μπορούσα πιο προσεκτικά, μη κάνω κάνα λάθος στη μεταφορά των παθών της. Ποιος είναι αρμόδιος υπουργός; Δε γίνεται κάποια απλοποίηση; Τόσα χαρτιά για να αποδειχτεί ότι μια κοιλιά είναι φουσκωμένη; και μάλιστα όχι με αέρα κοπανιστό, σαν εκείνες τις φούσκες που ξέρουμε όλοι αλλά πάψαμε να τις αναφέρουμε...

-->> δεν δίνω περιγραφές των προσώπων για να μην επηρεαστεί η κρίση σας, καλοί μου αναγνώστες. ;)
-->> με το τρίτο περιστατικό έμεινα κάγκελο λέμε! Οι λαθρεπιβάτισες, τεσπα, καλά να πάθουν και να μάθουν, αν και τα πρόστιμα είναι πολυ τσουχτερά.. αλλά η έγκυος γυναίκα γιατί να ταλαιπωρείται τόσο; ΜΙΑ ΣΑΦΗΣ οδηγία χρειάζεται, από όσο κατάλαβα, και τίποτα περισσότερο. Αντε κυρία Φάνη, ή όποιος υπουργός είναι αρμόδιος, κάνε τον κόπο και γράψτη μόνη σου αφού οι άχρηστοι που έχεις δεν γνωρίζουν ελληνικά καθώς φαίνεται! Να λέει καθαρά ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣ και ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΑΣ και όχι "γιατρό" σκέτο και "βεβαίωση εργασίας" σκέτα. ΑΜΑΝ και ΟΥΦΦΦ σε τί χώρα ζούμε;
-->> θα δικαιολογήσω τώρα και τους λαθρεπιβάτες, έτσι που τα σκέφτομαι! Φέρονται όπως ακριβώς φέρεται το κράτος στους πολίτες. Κοιτάν να ξεγελάσουν, να εξαπατήσουν, ό,τι κάνουν και οι κυβερνήσεις μας δλδ. Πότε θα αλλάξει αυτό; Τι χρειαζεται;


7 σχόλια:

Simos είπε...

χαχα! φοβερό! μπήκες στο τραμ των λαθρεπιβατών και των παθών...

και ψάχνουν για σενάρια στην τηλεόραση, δεν το γράφεις να το στείλεις;

"τα πάθη του τραμ Χ"...

kouk είπε...

Για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ ότι οι λαθρεπιβάτες έχουν κάνει κάτι που αξίζει αυτή τη συμπεριφορά από τους ελεγκτές. Επειδή οι συγκοινωνίες είναι δημόσιες αυτό δεν επιτρέπει την τρομοκρατία για λογαριασμό τους, το αντίθετο μάλιστα. Γιατί οι ελεγκτές είναι τρομοκράτες, καθαρά και ξάστερα, απειλούν με εξευτιλισμό, πρόστιμα (ή και ωμή βία!) που δεν είναι ανταποδοτικά του "εγκλήματος". Κατά τη γνώμη μου, το ότι οι συγκοινωνίες είναι δημόσιες αποτελεί ελαφρυντικό γιατί ο ΟΑΣΑ για παράδειγμα είναι ένα μονοπώλιο το έλλειμα του οποίου (>2 δις ευρώ νομίζω) το πληρώνει κάθε φορολογούμενος ασχέτως με το εάν και πόσο συχνά χρησιμοποιεί τα μέσα του.

Δεν λέω ότι οι λαθρεπιβάτες είναι δικαιολογημένοι. Φυσικά και οι συγκοινωνίες χρειάζονται να πληρώνονται από αυτούς που τις χρησιμοποιούν και δικαιολογείται η διοίκηση του ΟΑΣΑ ή της ΑΜΕΛ να λαβαίνουν μέτρα για να το πετύχουν. Αλλά δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο για να επιτευχτεί αυτό, ειδικά εφόσον οι συγκοινωνίες είναι δημόσιες. Ας εγκατασταθούν turn-stiles στο Μετρό και ας εισέρχονται όλοι δια της πόρτας του οδηγού στα λεωφορεία, επιδεικνύοντας κάρτα διαρκείας ή αγοράζοντας/ακυρώνοντας εισιτήριο μπροστά στον οδηγό. Εφόσον υπάρχει αυτή η ειρηνική λύση δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να επιτραπεί η παρούσα κατάσταση.

Θεωρώ λοιπόν ότι οι free-riders με την παραβίαση τους επιβαρύνουν ελάχιστα το κόστος λειτουργίας και έτσι δεν βιαιοπραγούν σημαντικά απέναντι σε κανέναν και επομένως δεν θα έπρεπε να βιαιοπραγεί κανείς σημαντικά απέναντι σε αυτούς. Η ανοχή είναι σημαντικό πράγμα, ειδικά όταν υπάρχουν και εξαιρέσεις όπου πιστεύω δικαιολογείται ο λαθρεπιβάτης: για παράδειγμα, εάν δεν βρίσκω να αγοράσω πουθενά εισητήρια και εφόσον γνωρίζω ότι η διοίκηση του ΟΑΣΑ δεν έχει προνοήσει να εφοδιάσει τους οδηγούς με εισητήρια, και εφόσον το κράτος έχει δημιουργήσει αυτό το μονοπώλιο, δεν πιστεύω ότι η δική μου "παράβαση" για να φτάσω στον προορισμό μου είναι επιλήψιμη.

*Νινέτα* είπε...

Πω,πω,πω,με μιά ανάσα τα έγραψες!
Αγχώθηκα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το δικό μου σχόλιο πάντως είναι ότι όταν είναι να σου πάρουν χρήματα κάνουν άψογα τη δουλειά τους και η διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα. Όταν είναι να σου δώσουν, σου βγάζουν το λάδι.

Rodia είπε...

~~Σίμο, άμα το κάνω θα σου δώσω ποσοστά για τον τίτλο!:)))

~~Κουκ, έγραψες όσα δεν έγραψα στο ποστ κι ευχαριστώ:) έπιασες το νόημα!
Οι ελεγκτές μάλλον πληρώνονται με ποσοστά (όπως οι τροχονόμοι για τις κλήσεις) κι έτσι εξηγείται(???) ο ζήλος και η επιθετικότητα. Το... ψωμί τους βγάζουν!
Μια διαφορετική συμπεριφορά, προϋποθέτει καλύτερες συγκοινωνίες, ακριβείς στα δρομολόγια, κλπ κλπ. Οταν μαζεύεται τόσος κόσμος στη στάση, πώς να μπει από μια πόρτα μονάχα; Στο Λονδίνο π.χ. μπαίνουν από τη μπροστινή πόρτα του οδηγού επειδή τα δρομολόγια είναι ταχτικά και τα λεωφορεία έρχονται με ακρίβεια μισού λεπτού. Πότε θα το δούμε αυτό στη ψωροκώσταινα;
Εδώ πέρα ξεροσταλιάζουμε αδιαμαρτύρητα...

~~Νινέτα, μη μου αγχώνεσαι λέμε! Πρόσεχε αν είσαι έγκυος τι κείμενα διαβάζεις. Ελπίζω να μη σε τάραξα πολύ!!! :)

Rodia είπε...

~~Ανώνυμε, έχεις απόλυτο δίκιο :)

*Νινέτα* είπε...

ΟΚ,το ξεπέρασα!!


Καλημέρα :)