Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

«Η Ελλάδα τελείωσε!»


Αυτη την ατάκα πέταξε η Νατάσσα, η γυναίκα που καθαρίζει τη πολυκατοικία μας. Η Νατάσσα ζει στη χώρα μας εδώ και πάνω απο είκοσι χρόνια με την οικογένειά της, άντρα και δυο παιδιά. Η κόρη της, αφού σπούδασε στο Πανεπιστήμιο, βρίσκεται σήμερα στο Σικάγο, σε συγγενείς, εκεί όπου ετοιμάζεται να πάει σε λίγο καιρό και η Νατάσσα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της -γιο και σύζυγο.

Της απάντησα να μη τα λέει τόσο σκληρά και πως η Ελλάδα δεν τελειώνει έτσι εύκολα, «έχουμε περάσει και χειρότερα» της είπα, αλλά εκείνη επέμενε, διευκρινίζοντας: «Η Ελλάδα για μας τελείωσε!»

Τότε, μα την αλήθεια, ντράπηκα. Πολύ. Επειδή σκέφτηκα ότι αυτή η γυναίκα, σπουδαγμένη οδοντίατρος, έπλενε σκάλες για να ζήσει επί είκοσι ολόκληρα χρόνια στη χώρα μου και η χώρα μου είναι καμμένο χαρτί πλέον για εκείνη και έχει δίκιο... Να πάρει!
_____________________________
-->> το ποστ γραφεται κάτω από συγκινησιακή φόρτιση, επειδή σήμερα αποφάσισα να παρακολουθήσω ολόκληρη τη συνεδρίαση της Βουλής για το μεταναστευτικό. Αηδία.


9 σχόλια:

grsail είπε...

... μα την συνεδρίαση της βουλής ; ολόκληρη ;

έτσι εξηγούνται όλα :-)

Νοσφεράτος είπε...

σε καταλαβαινω Κιας μη την ξερω την Νατασα...

Αλαζονικοι ,μικροψυχοι , ανηλεεις,τωρα ναμενουμε ψοφοδεεις την ετυμηγορια της κρισης ..Η Νατασα θα παει στο Σικαγο ..
εμας ; Θα μας παρει μαλλον ο διαολος..(στο κατω κατω δεν καναμε συμφωνια μαζί του ;)

pølsemannen είπε...

Kατ' αρχήν αφιερωμένο στην Nατάσα, ή και τους 300.000 Σουηδούς που πήγαν στο Σικάγο στις αρχές του 20ου αιώνα, ή τους αναρίθμητους Aνατολικοευρωπαίους που δούλεψαν ως εκδοροσφαγείς στα σφαγεία της ίδιας πόλης:

Η Πόλις (K.Π. Kαβάφης)

Είπες· «Θα πάγω σ' άλλη γή, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα,
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ' είν' η καρδιά μου -- σαν νεκρός -- θαμμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμό αυτόν θα μένει.
Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα».

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάςτους ίδιους.
Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού - μη ελπίζεις -
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ' όλην την γή την χάλασες.


Mην τρελαθούμε κιόλας.

H συνεδρίαση της Bουλής είχε Mβουμβούκον, Πλευρίδαν, Bελοπουλίδαν και Kαρατζαφερίδαν; Kρίμα που δεν την είδα. Ως γνωστόν έχω στομάχι μπετονιέρα, αλέθει τα πάντα.

Rodia είπε...

~~ grsail, Κρατω αρχειο για την Ιστορια :)

~~ Noσφυ, Τελικα, κατα τα φαινομενα, εδω θα μεινουν μοναχα οι μεταναστες και ο κ. Καρατζαφυρερ πρεπει να αρχισει να τους καλοπιανει! :)

~~ Κάρολε, πρωτον μερσι για το υπεροχο ποιημα -αυτα πρεπει να τα θυμομαστε!- και εκ δευτερου.. ειμαι σιγουρη πως εχουν κανει καλη δουλεια με το στομαχι σου τα σκανδιναβικα λουκανικα!!!

Ζάχαρη είπε...

Δεν μπορω ομως να μην σκεφτω πως φερονται αυτοι οι ξενοι στην χωρα που τοσα χρονια τους φιλοξενησε και τους εδωσε διεξοδο.
Παμε για αλλα;
Αραγε η περιφημη ελληνικοτητα δεν κερδιζεται ουτε με 20 χρονια δουλειας.Τοτε τι;

Rodia είπε...

~~ Ζάχαρη, η χωρα δεν τους φιλοξενησε.. τους στραπατσάρησε!
..και.. δουλεψαν 20 χρονια κανοντας εργασιες πολυ κατωτερες απο τα προσοντα τους.. πληρωσαν αγαθα, πληρωσαν φορους, ΦΠΑ, λογαριασμους ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερο, εισιτηρια, νοικια, κοινοχρηστα, κλπ κλπ, και δεν ζητησαν τπτ.. ουτε την ελληνικοτητα που τωρα -τοσο καθυστερημενα- τους δινεται υπο προϋποθεσεις...
Ισως, αν είχαν επισημως αναγνωριστει ως ισοτιμοι πολιτες, αν ειχαν επενδυσει στην εργασια που ειχαν σπουδασει, να εμεναν και να βασανιζοντουσαν μαζι μας.. Τωρα, γιατι να παραμεινουν; για να ζητιανευουν;

Α! τοσοι γηγενεις ελληνες εχουν αρχισει ηδη να φευγουν εδω και μερικα χρονια, τα παιδια μας που σπουδασαν εξω δεν επιστρεφουν -και καλα κανουν, κορόιδα ειναι;- και θα μεμφθουμε τους ξενους;

Ζάχαρη είπε...

Μελαγχολικη ειναι η σκεψη μου.
Η Ελλαδα στραπατσαρει τους δικους της τους ξενους θα αφηνε!
Παντως αρκετοι κανανε καποια κατασταση.
Τωρα αναφορικα με τους Ελληνες μεταναστες,αν εξαιρεσεις τους φοιτητες,οι αλλοι γενικα δεν αφηνουν πισω χωρες σε δυσχερη κατασταση.

Rodia είπε...

~~ Ζάχαρη, αυτο που με ανησυχει ειναι, οχι τοσο η ενορχηστρωμενη δυσφημιση εναντιον της Ελλαδας, όσο η ευκολια με την οποια ομαδες ανθρωπων -αναλογα με το επαγγελμα, τη καταγωγη, κλπ- ερχονται αντιμετωπες με αλλες ομαδες.. εξισου αδυναμες και οι δυο..
Με δυο λογια, νομιζω ότι στις δυσκολιες η αλληλεγγυη ειναι το πιο ουσιαστικο... και αυτη χρειαζεται να καλλιεργειται -ειδικα σημερα, με καθε τροπο.

Ζάχαρη είπε...

Ετσι ειναι.Επισης νομιζω οτι οι Ελληνες εχουμε το λιγοτερο κοινωνικο κρατος στην Ευρωπη.Και οχι μονο γιατι το κρατος αδιαφορει.Και οι πολιτες δυσκολα θυσιαζουν κατι απο το μεριδιο τους για αναξιωπαθουντες
συνανθρωπους.Ελεημοσυνη ναι,κανουν.
Κατανομη αναλογα με τις αναγκες οχι.