Σελίδες

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Το «Σχέδιο Trichet» (σενάριο άδολης συνομωσίας)


Αυτός είναι ο αξιότιμος κύριος, στη χάρη του οποίου χρωστάμε τα όσα περνά η χώρα μας σήμερα και όσα θα περάσουν κι άλλες χώρες αύριο. Μάλιστα. Καμαρώστε τον, χαράξτε στη μνήμη τη μορφή του, μη τυχόν και τον ξεχάσετε λέμε.

- Γιατί φταίει και σε ποιο βαθμό;
- Επειδή δήλωσε το περασμένο Γενάρη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάψει να δέχεται ομόλογα ελληνικού δημοσιου.
- Και τι σημασία έχει η δήλωση αυτή;
- Εχει τεράστια σημασία, επειδή μετά από αυτή τη δήλωση άρχισαν τα σπρεντς να παίρνουν τον ανήφορο. Εσπασε η εμπιστοσύνη των αγορών προς τα δικά μας ομόλογα με τα γνωστά αποτελεσματα.

- Ναι, αλλά τι έφταιξε ο άνθρωπος; Απλώς, εκδήλωσε την απέχθειά του προς τα ελληνικά ομόλογα...
- Αν τη δήλωση την έκανες εσύ ή η ξαδέρφη μου στο χωριό, ακόμα και ελληνας τραπεζίτης να την έκανε -λεμε τωρα!- πράγματι, δεν θα είχε σημασία. Ο κύριος Τρισέ όμως (Jean-Claude Trichet)
είναι Γάλλος οικονομολόγος και από το 2003 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και μέλος της Τράπεζας για τους Διεθνείς Διακανονισμούς.

Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1942, στην πόλη Λυόν, ενώ φοίτησε στο École des Mines de Nancy. Αργότερα φοίτησε στο Institut d' études politiques de Paris και στο École nationale d'administration, δύο από τα ανώτατα γαλλικά ιδρύματα στον τομέα των πολιτικών επιστημών και της κρατικής διοίκησης.

Το 1987 έγινε μέλος του Γκρουπ των 30 (G30), ενός οικονομικού συμβουλευτικού σώματος με έδρα την Ουάσιγκτον. Από το 1978 έως το 1998 ανέλαβε διάφορους ρόλους σε μεγάλους οργανισμούς στην Γαλλία, αλλά και διεθνώς. Το 1993 ανέλαβε την διοίκηση της Τράπεζας της Γαλλίας, ενώ τον Ιανουάριο του 2003 παραπέμφθηκε σε δίκη για ένα οικονομικό σκάνδαλο που αφορούσε παρατυπίες στην Crédit Lyonnais, μία από της μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, μαζί με άλλους 8 κατηγορούμενους. Τελικά, τον Ιούνιο του ίδιου έτους απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, ενώ στη σύνοδο των G10, των 10 δηλαδή ισχυρότερων οικονομιών, εκείνη την περίοδο διατέλεσε χρέη προέδρου.

Την 1η Νοεμβρίου του 2003 ανέλαβε την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη θέση του Βιμ Ντούιζενμπεργκ. Ο Τρισέ είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Τράπεζας.

Το 2008 κέρδισε το βραβείο Όραμα για την Ευρώπη, για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έχει επίσης βραβευθεί από διάφορα οικονομικά περιοδικά με ένα πλήθος από σχετικά με τα οικονομικά βραβεία.

Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009, την οποία θεωρεί πως οφείλεται στην υποβάθμιση του κινδύνου από την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, πρότεινε αλλαγή προτύπου στην παγκόσμια οικονομία και μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των βραχυπρόθεσμων πολιτικών εντός των τραπεζών και την αύξηση της διαφάνειας.

Ολα αυτά είναι ο κύριος Τρισέ. Πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι καποιο τυχαίο πρόσωπο. Με τις λαμπρές του σπουδες, με τα βραβεία του, με τα όλα του. Πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι καθόλου άσχετος, όπως θέλει να περάσει λέγοντας ότι έκανε τη δήλωση (και τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων) με σκοπό τη προστασία του ευρώ. Μάλιστα. Είδαμε/μάθαμε πόσο το προστάτεψε. Και αντί να ψάχνει τρύπα να κρύψει τη γκάφα του, έρχεται και κάνει μαθήματα, αλλά σε άλλο σκοπό τώρα πια. Τώρα συμβουλεύει να βιαστεί η Γερμανία να δώσει χρήματα! Κανονική ανεμοδούρα λέμε, μόνο που δεν πάει απλώς εκεί όπου φυσά ο άνεμος, αλλά προκαλεί/δημιουργεί ο ίδιος τους ανέμους.

Κι εμείς τι κάνουμε άλλο από του του λέμε "περάστε απο δω" και "καθήστε απο κει", να τον ταΐζουμε και να τον ποτίζουμε, να τον προσέχουμε σαν τα μάτια μας κι ακόμα καλύτερα. Μάλιστα. Δεν άκουσα ουτε μια αναφορά σε αυτό το σημείο (της δήλωσης, ντε) να γίνεται από χείλη πολιτικών ή προσώπων των ΜΜΕ. Καλά, συνενοημένοι είναι όλοι αυτοί, ή μήπως υπερβολικά ευγενείς;

- Αυτό που αποκλείω είναι η επίσκεψη του κυρίου Τρισέ σε χώρους Τέχνης και Πολιτισμού.
- Γιατί;
- Μα.. επειδή ο εγκέφαλός του είναι τίγκα στους αριθμούς και δεν χωράει τπτ άλλο! (βλ. προηγ. ποστ)
- Λες, ε; εχμ...
- Να το πάω τώρα λιγουλάκι παραπερα το πράγμα, σε ένα φανταστικό σενάριο;...
- Ναι, για λέγε...
- Γιατί δηλαδή, να μην έπραξε επίτηδες όσα έπραξε; Σύμφωνα με τη διεθνή διγλωσσία σε όλα τα επίπεδα, όπου άλλα λένε και τα αντίθετα εννοούν οι εξουσιαστές μας, θα μπορούσε κάλλιστα να επιθυμεί τη καταβαράθρωση του ευρώ αντί για τη σωτηρία του. Απίθανο το βρίσκεις καλέ/ή μου αναγνώστη/τρια;

Δωράκι, τρεις σελίδες απο τα 230.000 σχετικά λήμματα που δίνει η google, αν αναζητήσετε τη λέξη "Τρισε", καθώς και το λήμμα "Ζαν-Κλοντ Τρισέ" στη Βικιπαίδεια:




4 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

σωστο κι αυτο.. Επιτελους εχιζουμε να καταλαβαινουμε πώς καποιες δηθεναθωες η και... επαναστατικές δηλώσεις καποιων Πρεσιντεντς οικονομικών αναλυτων και διαφορων αλλων δηθεν δεν ειναι και τοσο..... αδολες ..\ Τουλαχσιτον να μην ειμαστε τοσο ΧΑΙΒΑΝΙΑ

Rodia είπε...

Εφαγα αρκετο χρονο να ψαχνω να βρω απο που και πώς και γιατί ξεκινησε ολη αυτη η ιστορια... επειδη, βλεπεις, οσα γραφοντουσαν και λεγοντουσαν θεωρουσαν τα πραγματα τετελεσμενα, καπως σαν να καναμε μια βουτια απο μονοι μας στο κενο -περιπου... Σκεφτηκα ομως πως για να πεσεις στο γκρεμο, ε, καποιος πρεπει να σπρωξει -εστω και ανεπαισθητως!...
Ετσι εφτασα στον ανωτερω κυριο. Απλο.

pølsemannen είπε...

O Iωάννης Κλαύδιος μου θυμίζει ολίγον την νυφίτσαν τον Δονάλδιον Pάμσφελδ αν ενθυμίστε...

Rodia είπε...

Ολοι αυτοι Καρολε, απο το ιδιο καλουπι θα εβγηκαν μαλλον.. Νομιζω, αλλα μπορει να κανω και λαθος! Να ρωτηξωμεν καποιον που να γνωριζει;
..τον όφι, π.χ., αμα τον πετυχουμε! LoL