Σελίδες

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Blogάρω ασυστόλως #02

Προσκυνώ αυτο το προφητικό ποστ:
Ακολουθήστε το σύνδεσμο και επισκεφθείτε το πρωτότυπο, έχει και εικονίτσες.

Mega σειρές, σεζόν 2015-2016


Μου είπε: 'Θυμήσου το 2005. Αν σου έλεγαν ότι θα ήταν έτσι 5 χρόνια μετά θα το πίστευες;' Η κοινωνιολογική φαντασία μου του απάντησε με την ακόλουθη μετριοπαθή τηρουμένων των αναλογιών προβολή:

Ο ΓΑΠ κοιτάει τις μπροσούρες των διεθνών οργανισμών που του έχουν προτείνει για να συνεχίσει την καριέρα του. Στην Ελλάδα έχει αναμειχθεί για τα καλά η γη με τη φωτιά και οποιαδήποτε υπόνοια ελεύθερης έκφρασης και δράσης έχει ποινικοποιηθεί επί θανάτω. Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με την βελούδινη διαδοχή του ΓΑΠ από την Ντόρα Μπακογιάννη στα πλαίσια της νέας νεοφιλελεύθερης παράταξης με εταιρική δημοκρατική νομιμοποίηση (sic). Ειρήσθω εν παρόδω, στις εκλογές ψηφίζει μόνο ό νέος τύπος δουλοπάροικου-εργαζόμενου στην Εταιρία από τα τερματικά της Εταιρίας με την κάρτα πολίτη που του παρέχει τους απαραίτητους κοινωνικούς πόντους για αυτή τη δράση και εγγυάται την μυστικότητα της ψήφου, την ορθολογική διανομή αυτού του δικαιώματος -ε όχι και οι άπλυτοι τεμπέληδες άνεργοι να αποφασίζουν για την εικόνα της χώρας προς τα έξω…- και την ελευθερία επιλογής ανάμεσα στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και την καταστροφή.

Η αρχή για το Mega είχε γίνει ήδη από το 2010, όταν χωρίς περιστροφές αποκάλυψε πως ‘ναι, είμαστε το γραφείο τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου και είναι πολύ φόργουορντ να μην αισθανόμαστε ότι πρέπει να το κρύψουμε πίσω από ηλίθιες αγκυλώσεις του παρελθόντος όπως η πολυφωνία και η δημοσιογραφική δεοντολογία.’ Στα πλαίσια της συνάρθρωσης, δηλαδή της τακτικής που εμφυτεύει τον πολιτικό κομφορμισμό και την ταξικότητα σε πολιτιστικά-τηλεοπτικά κείμενα καθημερινών καταστάσεων, το 2010 ήταν ορόσημο. Για τη σεζόν 2015-2016 έχουν προγραμματιστεί τόσα ριάλιτι όσες και οι φασίστριες σύζυγοι των βουλευτών του ΛΑΟΣ, του οργανικού σύμμαχου του πολιτιστικού σύμπαντος του Mega, και έξτρα ένα ριάλιτι ερωτικής αρμονίας με τον Βαϊτση Αποστολάτο. Μη γελιέσαι, η απόσταση από τον Σταύρο Θοδωράκη ως την Ευγενία Μανωλίδου είναι μια ρουφηξιά τσιγάρο κάτω από το εικόνισμα του Γιόζεφ Γκέμπελς.

Οι ελληνικές σειρές για τη σεζόν 2015-2016:

- Η γενιά των 38 ευρώ μικτά:
Αυτή η σειρά μας παρουσιάζει πως τα νεοφιλελεύθερα αμόρφωτα αφεντικά συνεχίζουν να ξεφτιλίζουν τους 30άρηδες που τώρα έγιναν 35άρηδες. Τα 38 ευρώ μηνιαία πάνε κατευθείαν στις δικές τους ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες υποχρεωτικής ασφάλισης αφού τα κρατικά συσσίτια μπορούν ακόμα να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό και μια στέγη –και τι άλλο μπορείς να χρειάζεσαι βρε αδερφέ; Όλα τα άλλα είναι επίπλαστες ανάγκες. Μέσα από σπαρταριστά επεισόδια παρακολουθούμε πως μέσα στις αντιξοότητες οι νεαροί ήρωές μας πεθαίνουν από ανίατες περιβαλλοντικές ασθένειες και τα αφεντικά τους εισπράττουν την ασφάλεια. Έμπνευση για τον νεαρό σκηνοθέτη της σειράς αποτέλεσε η σκηνή από το Salo του Παζολίνι όπου οι βρωμόγεροι φασίστες αναγκάζουν τους νεαρούς κρατούμενούς τους να φάνε τα σκατά τους γαυγίζοντας από ευχαρίστηση σαν τα σκυλιά. ‘Βέβαια μια ριζοσπαστική αντιθετική κουλτουρέ ανάγνωση από έναν κομμουνιστή πούστη σκηνοθέτη όπως ήταν ο Παζολίνι είναι πολύ βαριά και κάπως ανεύθυνη για να πείσω τον παραγωγό μου, και καθόλου ανταποδοτική φυσικά (γέλια). Ήθελα να δώσω έναν πιο ανάλαφρο τόνο που να ανταποκρίνεται στα πρότυπα του σύγχρονου υπέυθυνου πολίτη. Δεν χρειάζεται να αγωνίζεσαι να ανατρέψεις την εξαθλίωσή σου. Οι κοινωνικοί αγώνες είναι πολύ μπανάλ στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείς να απαλύνεις την εξαθλίωσή σου κάνωντας χιούμορ γι’ αυτήν. Εξάλλου πάντα φταίει το θύμα που κουνάει την ουρά του. Τολμώ να πω πως αυτή η σειρά είναι το μανιφέστο της γενιάς μου’ δήλωσε ο 32χρονος σκηνοθέτης.

-Το νησί 79: Ο τουρισμός έχει καταστραφεί. Το νέο μοντέλο οικονομίας απαιτεί οι παρείσακτοι να απομακρύνονται από τις οικονομικές μητροπόλεις έτσι ώστε να μην παρακωλύουν τον καπιταλιστικό καλπασμό. Κάθε νησί του Αιγαίου φιλοξενεί και μια διαφορετική κατηγορία από αυτά τα κοινωνικά αποβράσματα: πρώην φορτηγατζήδες, πρώην αιώνιοι φοιτητές, πρώην αλιείς μαρίδας οργανώνονται μέσα από μια πρωτοποριακή πλατφόρμα του opengov που χρησιμοποιεί τα στοιχεία από τις κάρτες πολίτη στα πρότυπα των γκρουπ του facebook, και στη συνέχεια προωθούνται στα νησιά που κρατούνται οι ομοϊδεάτες τους. Εμείς θα παρακολουθήσουμε την ιστορία των σκληροπυρηνικά κοινωνικά ζημιογόνων τροφίμων του Νησιού 79 (πρώην Φολέγανδρος): κομμουνιστές οροθετικοί που με τις δύο ιδιότητές τους απομυζούσαν κρατικούς πόρους και καθυστερούσαν το καπιταλιστικό θαύμα που ακόμα το έχουν ταμένο στη Μεγαλόχαρη της Τήνου –η Τήνος εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα κοινωνικής εξάρθρωσης του Κακού. Μέσα από σπαρταριστά επεισόδια παρακολουθούμε πως οι ήρωές μας γίνονται πειραματόζωα για τις φαρμακευτικές εταιρίες και οι δεσμοφύλακές τους παίζουν στοίχημα για το ποιος τρόφιμος θα καταρρεύσει πρώτος στην πρωινή γυμναστική. Σε ένα κροσόβερ μυθοπλασίας και πραγματικότητας η Όλγα Τρέμη κάθε βράδυ μας παρουσιάζει και από ένα νησί στο οποίο κάνουν διακοπές με κρατικά έξοδα τα αποβράσματα, αμέσως μετά από το καθημερινό ρεπορτάζ της 102 πλέον ετών σαψάλως Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

-Ξόανα: Αυτή η σειρά ανατρέπει γυναικείους μύθους: Τον μύθο της νευρικής ανορεξίας. Τον μύθο της μητρότητας. Τον μύθο της γυναικείας καριέρας. Τον μύθο της γυναικείας υστερίας. Επιτέλους στο νέο καθεστώς όλες οι γυναίκες αποκτούν ίσα δικαιώματα στην πείνα και τον θάνατο. Η νευρική ανορεξία είναι cool. Δε χρειάζεται να τρως και πεθαίνεις γρήγορα χωρίς να επιβαρύνεις τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Είσαι μια πραγματική πατριώτισσα. Αισθάνεσαι πραγματικά άσχημη και εμείς σου πουλάμε ακριβά καλλυντικά που μετά βίας μπορείς να αγοράσεις. Η μητρότητα είναι επιλογή και όχι κοινωνικός καταναγκασμός. Μπορείς ελεύθερα να επιλέξεις να απολυθείς επειδή έμεινες έγκυος και να φέρεις στο κόσμο ένα παιδί που θα πετάξεις στα σκουπίδια επειδή δε θα έχεις να το ταΐσεις. Και ευτυχώς που δε μπορείς να παντρευτείς πια χωρίς φράγκο, έτσι η μονογονεϊκότητα θα είναι μια πολύ προχώ επιλογή σου. Δε περιμένεις φυσικά το κράτος να επιδοτήσει όλα αυτά τα προχώ βίτσια σου. Είσαι μια μοναχική περήφανη καβαλάρισσα που συνεχίζεις να βγάζεις καντήλες σε οποιαδήποτε αναφορά στο φεμινιστικό κίνημα. Είσαι ένα περήφανο ξόανο.
_____________________________
ΣΗΜ.1. Πόσο θα ήθελα να το είχα γραψει! Ζηλεύω τρελά λέμε, αλλα δεν φταίω.. η έμπνευσή μου απολύθηκε λόγω κρίσης!
ΣΗΜ.2. Τα τονισμενα και τα λοξα ψηφία στο κείμενο ειναι του συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: