Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Milton Friedman, ο άγιος προστάτης των οικονομολόγων...



..ή ο μετά Μαρξ Προφήτης, όπως θέλετε πάρτε το.
Το κίνημα που εγκαινίασε ο Μίλτον Φρίντμαν τη δεκαετία του 1950 μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα ως μια προσπάθεια του πολυεθνικού κεφαλαίου να κατακτηθούν εξαιρετικά κερδοφόρα νέα εδάφη όπου δεν υπάρχει νόμος, ένα εγχείρημα που είχε εγκαινιάσει ο Ανταμ Σμιθ, ο ιδεολογικός πρόγονος των σημερινών νεοφιλελεύθερων, αλλά με μία διαφορά: Καθώς δεν υπήρχαν πλέον τα «άγρια και βάρβαρα έθνη» για τα οποία είχε μιλήσει ο Ανταμ Σμιθ, όπου δεν ίσχυε δυτική νομοθεσία, το κίνημα του Μίλτον Φρίντμαν επεδίωξε με συστηματικό τρόπο να καταργήσει τη νομοθεσία και τις ρυθμίσεις στα σημερινά κράτη, ώστε να αναδημιουργήσει την κατάσταση ανομίας που υπήρχε παλαιότερα. Και ενώ οι αποικιοκράτες της εποχής του Ανταμ Σμιθ πλούτισαν αποκτώντας «ακαλλιέργητες γαίες» με ένα «ασήμαντο αντίτιμο», οι σημερινές πολυεθνικές βλέπουν τα κρατικά προγράμματα, τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία και ο,τιδήποτε δεν θα έπρεπε να είναι προς πώληση, σαν το νέο έδαφος που πρέπει να κατακτήσουν: τα Ταχυδρομεία, τα εθνικά πάρκα, τα σχολεία, την κοινωνική ασφάλιση, την αρωγή για φυσικές καταστροφές και ο,τιδήποτε άλλο εποπτεύεται από τη δημόσια διοίκηση.

Για τη Σχολή του Σικάγου, τα κράτη είναι οι νέες αποικίες τις οποίες οι εταιρείες πρέπει να λεηλατήσουν με την ίδια ανηλεή αποφασιστικότητα και ενεργητικότητα που επέδειξαν οι κονκισταδόρες όταν μετέφεραν στην Ισπανία το χρυσό και το ασήμι των Ανδεων. Ενώ ο Ανταμ Σμιθ έβλεπε γόνιμα λιβάδια τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επικερδή αγροκτήματα, η Γουόλ Στριτ βλέπει «χρυσές ευκαιρίες» στο τηλεφωνικό δίκτυο της Χιλής, στην αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής, στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας, στο σύστημα ύδρευσης της Βολιβίας, στις δημόσιες ραδιοσυχνότητες των Η.Π.Α., στα εργοστάσια της Πολωνίας -όλα οικοδομημένα με δημόσιο χρήμα (σ.σ. δικό μας, των φορολογουμένων πολιτών δηλαδή), για να ξεπουληθούν στη συνέχεια για ένα ασήμαντο αντίτιμο. Επιπλέον, υπάρχουν οι ευκαιρίες πλουτισμού που δημιουργούνται με τον εξαναγκασμό των κρατών να προστατεύουν με πατέντα και να βάζουν τιμή πώλησης σε μορφές ζωής και σε φυσικούς πόρους που ήταν αδιανότητο μέχρι σήμερα να θεωρηθούν εμπορεύσιμα πράγματα: σπόρους, γονίδια, το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.

______________________________
ΣΗΜ.1. Το κείμενο είναι απόσπασμα από τη σελ. 327 του βιβλίου της Ναόμι Κλάιν «το Δόγμα του Σοκ»
ΣΗΜ.2. Τρεις δεκαετίες πριν από την κρίση στη Ρωσία ο Αντρέ Γκούντερ Φρανκ, ο οικονομολόγος που αποστάτησε απο τη Σχολή του Σικάγου, έστειλε στον Μίλτον Φρίντμαν μια επιστολή στην οποία τον κατηγορούσε για «οικονομική γενοκτονία». Πολλοί ρώσοι χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο για να περιγράψουν την αργή εξόντωση των συμπολιτών τους, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται δραματικά, σχεδόν κατά 700.000 κατοίκους ετησίως.
ΣΗΜ.3. Η πρώτη πράξη του Πούτιν ως προέδρου ήταν να υπογράψει νόμο που προστάτευε τον Γιέλτσιν από κάθε ποινική δίωξη για ζητήματα διαφθοράς, κλπ. Αν αυτό σας θυμίζει το δικό μας Νόμο περί ευθύνης υπουργών, καλά κάνει και σας το θυμίζει.
ΣΗΜ.4. Ας προειδοποιήσουμε τους κυρίους που ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν με οποιοδήποτε τρόπο τη χώρα μας ότι θα μας βρουν απέναντι. Η γη είναι δημόσια, ανήκει σε όλους τους έλληνες (το έλεγε και ο Ανδρέας αυτό!) και είναι ποτισμένη με αίμα. Τουλάχιστον ο δικός μου πατέρας άφησε το δικό του στην Αλβανία το '40 κ. πρωθυπουργέ, όταν ο δικός σας σπούδαζε στις ΗΠΑ. Οι Οργανισμοί είναι δημόσιοι, πληρωμένοι από τους φόρους μας, δεν θα μας ξεγελάσετε όπως έγινε με τον ΟΤΕ. Ο χώρος του παλιού αεροδρομίου είναι επίσης πληρωμένος με δημόσιο χρημα, το σπίτι της θείας μου το απαλλοτρίωσαν με ψιχουλάκια για να επεκταθεί ο αεροδιάδρομος. Πάμπολλα παραδείγματα υπάρχουν, καθένας πολίτης έχει να καταθέσει μερικά.
ΣΗΜ. 5. Ας διώξουμε τους άπληστους λιγούρηδες που θέλουν να πατήσουν τα χώματά μας. Προτιμότερο να τρώω φασολάδα από καζάνια που θα στηθούν στις πλατείες, παρά να δεχτώ τόσο μεγάλο εξευτελισμό, να χάνεται κάθε ίχνος αξιοπρέπειας μαζί με τη μείωση μισθών και συντάξεων, μαζί με τη μείωση της γνώσης, της υγείας, της ασφάλειας, ταυτόχρονα και παράλληλα με την αύξηση της ανεργείας και της φτώχειας.
ΣΗΜ.6. Μας κοροϊδεύουν μεσ' στα μούτρα μας αδέρφια! Χίλιες φορές μαζί με τους μετανάστες, τους ανθρώπους που γνώρισαν τι σημαίνει πόνος και στέρηση, μαζί με τη δική τους όρεξη για ζωή και δημιουργία να στήσουμε στα πόδια της την αγαπημένη μας πατρίδα! Εξω οι σφετεριστές, ντόπιοι και (εκσυγχρονισμένοι) ξένοι!
ΣΗΜ.7. Αφήστε τα παραμυθάκια περί Χρέους, αυτά είναι για να τρομάζουν τα μωρά. Δεν έχουμε να πληρώσουμε τίποτα, μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε. Και μας χρωστούν πάρα πολλά. Αν σεις που κυβερνάτε δεν το έχετε καταλάβει ότι βρίσκεστε κλεισμένοι σε ένα μπερδεμένο λαβύρινθο, ανοίξτε τα μάτια να δείτε την πραγματικότητα.
ΣΗΜ.8. Σας ψηφίζουμε για να χρησιμοποιείτε την εξουσία σας υπέρ των συμφερόντων του λαού που σας ψηφίζει και όχι εναντίον του. Σεις καλέσατε τους λύκους στο μαντρί, όχι εμείς που ψηφίσαμε, άσε που μερικοί ψηφίσαν επειδή «λεφτά υπάρχουν». Πού κρύβονται αυτά τα λεφτά; Σίγουρα όχι στις τρύπιες τσέπες των συνταξιούχων που πλήρωναν με συνέπεια τα ταμεία που διαλύσατε. Σίγουρα όχι στις τσέπες των μισθωτών και ελευθερων επαγγελματιών που προκατέβαλαν παραπάνω από τους αναλογούντες φόρους πριν εισπράξουν τις αμοιβές τους. Βρείτε τα εκεί που γνωρίζετε οτι βρίσκονται ή διώξτε με τις κλοτσιές και δημεύστε τις περιουσίες των άπληστων στελεχών σας, καλό είναι ως πρώτο βήμα.
ΣΗΜ.9. Τί σόι Ενωμένη Ευρώπη είναι αυτή με τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ των εισοδημάτων των ευρωπαίων πολιτών; Ενα σωρό επιχειρήματα υπάρχουν, κύριοι πολιτικοί, δεν τα γνωρίζετε; Δεν μπορείτε να σκεφτείτε ή μήπως αυτό που σκέφτεστε είναι πόσα θα αρπάξετε ακόμα; Θα έγραφα κι άλλα, αλλά τα αφήνω για μελλοντικό ποστ. Νά'χω να γράφω και να θυμίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: