Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Συνταξιούχοι τεντυμπόιδες


01

Μη μου πεις ότι πιστεύεις με τα σωστά σου ότι το όνειρο ενός συνταξιούχου, ενός ανθρώπου που πέρασε τουλάχιστον τριανταπέντε χρόνια της ζωής του δουλεύοντας, έχοντας σπουδάσει άλλα δεκάξι με είκοσι, είναι να προαχθεί σε.. διαμαρτυρόμενο τεντυμπόι! Ισως όμως το πιστεύουν πραγματικά οι κυβερνώντες που μας έλαχαν τα τελευταία χρόνια. Τί άλλο να υποθέσω, όταν βαφτίζουν τους ηλικιωμένους -στο κορμί, αλλά όχι στο μυαλό- τσογλάνια και περιθωριακούς; Στο Σύνταγμα και στις πλατείες των ελληνικών πόλεων μαζεύονται "κάτι πόρνες και κάτι πρεζάκια" είπε ο αρμόδιος υπουργός. Φαίνεται ότι σκέφτηκε πολύ για να ξεστομίσει αυτή τη φράση, γιατί δείχνει σοβαρός άνθρωπος.

02

Η δική μου γνώμη πάντως είναι ότι ένας συνταξιούχος θέλει την ησυχία του, να περιδιαβαίνει όμορφα πάρκα σαν κι αυτό της 1ης φωτογραφίας, να κουβεντιάζει με τα εγγονάκια του, να τρώει το λιτό του φαγάκι παρέα με την οικογένεια και την παρεΐτσα του, να διαβάζει και να γράφει ποιήματα. Ολες αυτές οι ασχολίες θα απαλύνουν την προσμονή της οριστικής αποχώρησής του από το μάταιο τούτο κόσμο, θα φύγει ευχαριστημένος για το ταξίδι προς την αιωνιότητα, γι αυτό πλήρωνε άλλωστε ένα σωρό υπέρογκες κρατήσεις και φόρους στη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου. Από δική μου πείρα μιλάω και ομολογώ -ίσως και να το ξέρουν μερικοί που με διαβάζουν χρόνια- ότι δεν θα είχα διαλύσει το γραφείο μου αν δεν τύχαινε ένα οικογενειακό περιστατικό που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί χωρίς τη συνεχή παρουσία μου, καθώς και το -λόγω ατελούς ΕΣΥ- οικονομικό μου... ξεπουπούλιασμα! Τεσπα, περασμένα ξεχασμένα.. αλλά πώς να ξεχαστούν σήμερα; Ποιος μπορεί να κάνει φτου κι απ' την αρχή επαγγελματικό προσανατολισμό στα ογδόντα για να κρατήσει κάποιο ψήγμα της κλεμμένης του αξιοπρέπειας;
__________________________
ΣΗΜ.1. Στην 1η φωτο ένα γιαπωνέζικο πάρκο απο www.twistedsifter.com/ 20 Stunning Japanese Gardens Around the World
ΣΗΜ.2. Στη 2η φωτό αστυνομικές δυνάμεις προστατεύουν τους πολίτες από έναν επικίνδυνο τεντυμπόι (Σύνταγμα, 29 Ιουνίου 2011)
ΣΗΜ.3. Ενημερώνω όσους δεν γνωρίζουν τί εστί "τεντυμπόι" ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είχε δοθεί παλιά (10ετίες '50-'60) σε νεαρούς μαθητές που γιαούρτωναν κάποιους ανάξιους καθηγητές τους -Γυμνασίου, κυρίως. Τότε, δεν υπήρχε Λύκειο, το Γυμνάσιο ήταν θεωρητικά οκτατάξιο. Εξι τάξεις είχε, αλλά ξεκινούσε από την Γ' τάξη Γυμνασίου, με βάση κάποιο μελλοντικό σχέδιο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ως τα σήμερα. Οπως συνήθως συμβαίνει με τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας. Μη νομίσει κανείς δηλαδή ότι τα σημερινά σχέδια θα γίνουν πράξη! Οι τεντυμπόιδες τιμωρούνταν με το Νόμο 4.000 που τον έκανε διάσημο ο Κούρκουλος (νομίζω) και τους περιέφεραν σαν ζώα με κρεμασμένη στο λαιμό μια ταμπέλα που έγραφε "ΕΙΜΑΙ ΤΕΝΤΥ-ΜΠΟΗΣ", αφού τους είχαν κουρέψει γουλί με την ψιλή μηχανή. Δεν είμαι σίγουρη ότι ο αυγορίπτης εμπίπτει στην ίδια κατηγορία, επειδή το αυγό είναι φτηνότερο από το γιαούρτι και κάνει καλό και στα μαλλιά. Μήπως πρέπει να συνταχθεί νέο νομοσχέδιο για ψήφιση;
ΣΗΜ.4. Θυμίζω ότι η αντιασφυξιογόνα μάσκα αποτελεί όπλο αντίστασης κατά της Αρχής, καθώς επίσης όπλα θεωρούνται τα αυγά και τα γιαούρτια. Θυμίζω επίσης ότι κανείς δεν αναφέρθηκε μέχρι τώρα στα σάπια ζαρζαβατικά, ντομάτες, κλπ. Οθεν, θα συμβούλευα να έχουμε πρόχειρα μερικά μήπως τύχει να συναντήσουμε κάναν εχθρό από αυτούς που μας έχουν κάνει ρόμπα διεθνώς. Ναι, η κρίση -η όποια κρίση λέμε- μπορεί να είναι παγκόσμια, ο πόλεμος όμως για την ανάκτηση των κεκτημένων με ιδρώτα και αίμα είναι ντόπιος και περιμένουν κι άλλοι λαοί με αγωνία την έκβασή του για να πάρουν κουράγιο, μήπως το σύστημα αυτο, το αρρωστημένο, πάρει πόδι πριν κινήσουμε για τα... Θυμαράκια! Ορμα Τζακ! Κόκκαλα!

3 σχόλια:

Unknown είπε...

rodia, αδιαβαστη.....αυριο με τον κηδεμονα σου!!!!
Στην δεκαετια του πενηντα απλως δεν αντεχαν να μπουν 'καθηγητριες' στην ταξη καθως υπηρχαν μαθητες συνομηλικοι και 'πεινασμενοι'!!!
Οι ΤΕΝΤΥΜΠΟΙΔΕΣ καταγραφονται στην δεκατια του '60.
Σημερα δυστυχως που το λεω ,οφειλουμε εμεις του '60-'70 'εκδρομεις' να μπουμε μπροσταρηδες πρωτα γιατι μας τα φαγαν...και στη συνεχεια γιατι μεγαλωσαμε μια γενια σε 'ροζ συννεφακια' που ταχει παιξει.

Rodia είπε...

Ο Νόμος 4000/1958 άρχισε μεν να εφαρμόζεται απο τις 3 Σεπτεμβρίου του 1958, αλλα μεχρι να γραφτει, να συνταχθει και να ψηφιστει, ο τεντυμποϊσμος θα δρουσε ήδη απο τα μέσα της δεκαετιας.. Ετσι δεν ειναι;

Unknown είπε...

Πολυ σωστα!!!! Κερδισες στα σημεια!!
Καλημερα....