Σελίδες

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η Παιδεία είναι προβληματική επιχείρηση


http://youtu.be/cjKmCWzN2FM
Καυτό θέμα, θα επανέλθω σύντομα. Δες το βίντεο προσεκτικά.

ώρα 5:50, Update:

Επισυνάπτω ξεχωριστά το βίντεο-έκκληση του Γυμνασίου Ριζίων, που αναρτήθηκε στο youtube. Χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων, γλίτωσε το κλείσιμο στην "πρώτη φάση". Για τη δεύτερη φάση δεν γνωρίζουμε τίποτε ακόμη.

Γυμνάσιο Ριζίων


http://youtu.be/ZCCwZMCH-o0

Το Γυμνάσιο Ριζίων κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία και χρήματα των δημοτών. Η κτιριακή υποδομή βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Στο βίντεο παρουσιάζονται άψογα οι Δράσεις του γυμνασίου, εικόνα από το Γήπεδο στο χώρο του γυμνασιου, εικόνα της Αιθουσας ενισχυτικης διδασκαλιας, από το Γραφειο του Διευθυντη, απο τα Γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ, ποδοσφαίρου, απο το Γραφείο καθηγητών, το Εργαστήριο πληροφορικής, το Γυμναστήριο και τη Σχολική βιβλιοθήκη, που ειναι μια απο τις 499 που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και έγινε με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (χρήμα). Η βιβλιοθήκη εχει 10.287 βιβλία και η συνολική αξία της υλικοτεχνικής υποδομής αγγίζει το μισό εκατ. ευρώ!

Εντυπωσιακές οι αίθουσες διδασκαλίας (Αίθουσα Α' Γυμνασίου, Αίθουσα Β' Γυμνασίου, Αίθουσα Γ' Γυμνασίου) εφάμιλλες αθηναϊκών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, σε όμορφο περιβάλλον όπως φαίνεται απο τα ηλιόλουστα παράθυρα, βαμμένες με ευχάριστα χρώματα. Ενα αισθητικά και λειτουργικά άψογο σχολείο. Αυτό το Γυμνάσιο είχαν προτείνει να κλείσει!

Πέρασα αρκετές ώρες ψάχνοντας και μελετώντας το θέμα "μετατροπές στην Παιδεία" και παρατήρησα ότι η συρρικνωση συμβαίνει κυρίως σε βάρος ακριτικών ή/και απομακρυσμένων περιοχών και αναρωτήθηκα γιατί. Ποιο σχέδιο εξυφαίνεται σε βάρος της χώρας μας; Με ποια προδοσία θα συναντηθουμε, αν δεν προσέξουμε; Πώς γίνεται να ξεφύγουμε; Ψάξε κι εσύ, αγαπημένε/η μου αναγνώστη/τρια, μελέτησε, ρώτησε, μάθε, διάδωσε. «Η ισχύς εν τη ενώσει» λέγαν οι αρχαίοι και κάτι ξέραν παραπάνω. Ας μας διδάξουν οι παλιοί ριζιώτες, που έχουν δώσει δείγματα ομοψυχίας, μια και.. «Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής οι Ριζιώτες ήταν ενωμένοι και δεν υπήρχαν Γερμανόφιλοι ή συνεργάτες των Γερμανών.»
________________
ΣΗΜ.1. Το θέμα το πέτυχα (ή με πέτυχε!) στο twitter, όπου το έστειλε ο @kar1125 και τον ευχαριστω από καρδιάς, την ώρα που... τιτιβίζαμε με άλλους συνομιλητές περί βιβλίων.
ΣΗΜ.2. Ανέκαθεν το θέμα Παιδεία είναι στις προτεραιότητες της σκέψης και της αγωνίας μου και σήμερα που προβάλλει το φάντασμα της.. "αποπαιδειοποίησης" της χώρας μου, δεν γίνεται παρά να το πολεμήσω. Ενα φάντασμα ακόμα, και τί έγινε; Σιγά μη διστάσω, λέμε.
ΣΗΜ.3. Πόσα άλλα σχολεία δεν είχαν την καλή τύχη του Γυμνασίου των Ριζίων; Πόσα σχολεία αντάξιά του έκλεισαν; Ενημερώστε, παρακαλώ, όσοι γνωρίζετε σχετικά. Δεκτά και μέιλ, αν δεν επιθυμείτε να σχολιάσετε. Ολοι μαζί, θα τα καταφέρουμε να απαλλαγούμε απο στείρες πολιτικές υποβάθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: