Σελίδες

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Σύζευξη ελληνικής με διεθνή οικονομική κουζίνα


Η μαγειρική είναι πολύ στη μόδα τον τελευταίο καιρό, έχει κατακτήσει τα τηλεοπτικά κανάλια διεθνώς, ένας άγγλος κι ένας καναδός μάγειρας δίνουν χρώμα στα γαστριμαργικά μας βίτσια και παίρνουν τις καρδιές και τα στομάχια μας. Εδώ όμως αποφάσισα να παρουσιάσω μερικά υλικά μιας συνταγής αλλιώτικης από τις άλλες, μια συνταγή που ανήκει στον "Τσελεμεντέ" της οικονομίας και όποιος προσπαθήσει και πετύχει την εφαρμογή της, παρακαλώ να ενημερώσει. Παίρνουμε λοιπόν ένα μπουτάκι ΔΝΤ, προσθέτουμε δυο σκελίδες Strauss-Kahn και μια πρέτζα ΓΑΠ με γεύση απαλή χωρίς πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας ΕΛΣΤΑΤ/Γεωργίου μάρκας προέλευσης Γ. Παπακωνσταντίνου. Τοποθετούμε το παρασκεύασμα σε φόρμα Eurostat υψηλής πιστότητας και μετά σε φούρνο ημιϋπαίθριο πλινθόκτιστο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς Κελσίου, έβδομης έκτακτης φορολογίας αυθαιρέτου. Οταν το ψητό πλησιάζει να γίνει -έχει χύσει όλα τα υγρά, εκτός από το αίμα του- ανακατεύουμε ξανά και το βγάζουμε από το φούρνο. Σερβίρεται κρύο, οπότε έχουμε αρκετό χρόνο να στρώσουμε τραπέζι -και τράπεζες- για ένα λουκούλειο φαγοπότι. Καλή επιτυχία!

*** *** ***
Πηγή 1. Hμερομηνία δημοσίευσης: 20-02-11

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση.

Πηγή 2. In May 2011, Strauss-Kahn was arrested in New York City and charged with the sexual assault of a housekeeper who entered his Sofitel hotel suite, but all charges were later dismissed at the request of the prosecution.

Πηγή 3. 27 Ιουνίου 2011
E-006139/2011
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Andreas Mölzer (NI)

Θέμα: Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του

Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατηγορήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι απέκτησε μια περιουσία εκμεταλλευόμενος εμπιστευτικές πληροφορίες για την ελληνική δυσχερή θέση. Κατά το έτος 2009, η συντηρητική κυβέρνηση αγόρασε τις συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (Credit Default Swaps) στην αξία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες πωλήθηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στον Παπανδρέου με κέρδος σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική αγορά δεν ήταν γνωστό, ενώ στα παρασκήνια ήδη γίνονταν διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για πακέτο ενίσχυσης. Η πώληση των συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης, μέσω της οποίας η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε στην καλύτερη στιγμή για τον αγοραστή και στη χειρότερη για τον πωλητή. Λόγω των πακέτων στήριξης, αυτές οι συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης θα αποκτούσαν στο μεταξύ αξία 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, ο Παπανδρέου επωφελείται όσο η Ελλάδα δεν εξυγιαίνεται.

1. Γνωρίζει η Επιτροπή της ΕΕ τις εν λόγω κατηγορίες;

2. Πώς αντέδρασε ή θα αντιδράσει η Επιτροπή απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες;

3. Εάν δεν έχει αντιδράσει, ποιες αντιδράσεις προβλέπονται;

4. Πώς θα αποτραπούν μιμητές σε άλλες χώρες, οι οποίοι από τη θέση ισχύος τους επηρεάζουν σημαντικά τη διαχείριση των χρεών;
_______________
Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: DE

Πηγή 4. Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 19 2011 09:22 Ενημερώθηκε: Σεπτέμβριος 19 2011 15:49

Ο Ντομινίκ Στρος Καν τάχθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της κρίσης.

Η συνέντευξη του Ντομινίκ Στρος-Καν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 έσπασε το ρεκόρ τηλεθέασης για δελτίο ειδήσεων στην Γαλλία, από το Νοέμβριο του 2005, με περισσότερους από 13 εκατομμύρια τηλεθεατές, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Mediametrie.

Πηγή 5. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2010, 06:45

Η Naomi Klein, διάσημη καναδέζα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, συγγραφέας του «Δόγματος του σοκ» που κατακρίνει τον «καπιταλισμό της καταστροφής», μιλάει για τον ρόλο του ΔΝΤ και τους κινδύνους για την Ελλάδα.

«Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού. Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιοπαραμένει άγνωστο. Ισως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια σε μια ιδεολογική παγίδα».

Ωστόσο, όπως εξηγεί η κυρία Κλάιν, μετά και την εμπειρία της Αργεντινής, «το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαιαη εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους». «Τώρα όμως» επισημαίνει «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”: την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο,σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία».

Πηγή 6. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2010, 06:45

Αύριο ή το αργότερο την Τρίτη θα γίνουν οι αποκαλύψεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) για τα κρυφά χρέη της περιόδου 2004-2009, δηλαδή της «γαλάζιας» διακυβέρνησης που αγγίζουν κατά πληροφορίες τα 32 δισ. ευρώ(!). Το στοιχείο αυτό αλλάζει άρδην τη βάση του χρέους που προβλεπόταν από την κυβέρνηση και τους δανειστές μας και έφθανε τα 274 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, ήτοι 115% του ΑΕΠ.

Επίσης αλλάζει και τη βάση του ελλείμματος που τον Οκτώβριο είχε υπολογιστεί στο 13,8% του ΑΕΠ από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και όλα δείχνουν ότι θα υπερβεί το 15,5% του ΑΕΠ.

Πηγή 7. Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας», αποκαλύπτει στην «Ε» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά.

Πηγή 8. Από factorx στις 15/09/2011

Έτσι μένει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, που προέρχεται από το ΔΝΤ, και διώχνουν τους: Νίκο Λογοθέτη (αντιπρόεδρος), Ζωή Γεωργαντά, Ανδρέα Φιλίππου, Κώστα Σκορδά, Γιώργο Συμιγιάννη.

Πηγή 9. 11/05/2011, updates: 17/9/2011 & 18/9/2011

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση του θέματος με πολλούς συνδέσμους απο τον blogger Omadeon

Πηγή 10. "Η" Online 30/6/2010 15:19

To υπουργείο Οικονομικών είπε την Τετάρτη ότι η Βουλή επέλεξε τον Ανδρέα Γεωργίου, μέχρι πρότινος στέλεχος του ΔΝΤ, για τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν μέχρι πρότινος αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απόφοιτος του Amherst College των ΗΠΑ και διδάκτορας του πανεπιστημίου του Michigan.

Πηγή 11. 17 Σεπτεμβρίου 2011 4:28 π.μ.
Σχόλιο από Omadeon: Ο Γεωργίου ΔΕΝ ΗΤΑΝ απλό στέλεχος του ΔΝΤ. Ηταν ο αναπληρωματικός γενικός διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας του ΔΝΤ! Υπηρέτησε στο ΔΝΤ από το 1989 μέχρι και το 2010. Ηταν και ο "επικεφαλής των αποστολών" του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες, κατά τη διάρκεια της πιο καυτής περίοδου του "πειράματος της Αργεντινής".
*** *** ***
Συνδυάζοντας τα συστατικά των δέκα πηγών, βλέπουμε ότι ήδη απο τις αρχές Δεκεμβρίου 2009 (πηγή 1) ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου φλερτάριζε με την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ. Η θέση του προέδρου του ΔΝΤ κ. Strauss-Kahn διαγραφόταν τότε όπως και σήμερα (πηγή 4) αρνητική ως προς την εμπλοκή της χώρας μας με το ΔΝΤ και -κατεπέκταση- της Ευρωπαϊκής ένωσης. Μπορώ λοιπόν να υποθέσω ελεύθερα ότι η σύλληψη του κ. Strauss-Kahn τον Μάιο του 2011 (πηγή 2) στη Ν. Υόρκη και μάλιστα τρεις μηνες μετά την αποκάλυψη της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου και του περιεχομένου της συνομιλίας τους, δεν ήταν καθόλου άσχετη με αυτό το γεγονός και ότι μάλλον είχα δίκιο που έγραφα για πιθανή σκευωρία με τη φάση "καμαριέρα". Η πολιτική εξόντωση του κ. Strauss-Kahn δεν έγινε για λόγους ηθικής τάξεως, αυτό φαίνεται τώρα πολύ καθαρά. Παράλληλα, μαθαίνω πριν λίγες μέρες (πηγή 3) ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πιθανότατα κερδοσκοπούσε εναντίον της χώρας την οποία το κόμμα του είχε εκλεγεί για να κυβερνήσει και να προασπίσει τα συμφέροντά της. Ανατρέχω (πηγή 5) σε παλιότερο δημοσίευμα, όπου η δαιμόνια καναδή δημοσιογράφος Naomi Klein διατυπώνει καθαρά τη γνώμη της περί ΔΝΤ, που μπερδεύει αρκετά τη σκέψη μου: τελικά, τί ήθελε ο κ. Στρος-Καν; Την εμπλοκή του ΔΝΤ με την Ελλάδα και την Ε.Ε. ή τη διαγραφή των χρεών της Ελλάδας; Ξαναβρίσκω και ξαναδιαβάζω τί έγραφαν και μετέδιδαν τα ΜΜΕ της εποχής (πηγή 6) τότε που τα ποσοστά ανέβαιναν ιλιγγιωδώς κάθε μέρα, πράγμα που επιβεβαιώνει το διακαή πόθο των κυβερνητών για την ένταξή μας πάση θυσία στο ΔΝΤ, άρα η καναδέζα δημοσιογράφος Naomi Klein μάλλον είχε δίκιο, πράγμα που επιβεβαιώνεται μετά την αποκάλυψη (πηγή 7) της πανεπιστημιακού και μέλους της ΕΛΣΤΑΤ κας Ζωής Γεωργαντά περί τεχνητού φουσκώματος των ποσοστών του ελλείματος. Η επιβεβαίωση γίνεται ισχυρότερη μετά τη σπασμωδική ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης (πηγή 8) να απολύσει τον αντιπρόεδρο και τέσσερα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, να διαλύσει με δυο λόγια την υπηρεσία. Ο λόγος είναι προφανής, νομίζω. Οι επόμενες πηγές προς τις οποίες παραθέτω συνδέσμους, επιβεβαιώνουν πόσο χρήσιμο είναι ένα απλό γραναζάκι στην οποιαδήποτε μηχανή, πραγματική ή με την άλλη έννοια της λέξης "μηχανή", που σημαίνει μηχανεύομαι κάποιο τέχνασμα. Σπάει ένα γρανάζι στο κιβώτιο ταχυτήτων και αχρηστεύεται μια ή περισσότερες ταχύτητες, με αποτέλεσμα να στουκάρει το όχημα, να γκρεμοτσακιστεί ή και να πάψει να κινείται, άσχετα με το ποιος το οδηγεί και ποιον μεταφέρει. Παρατηρώ ότι η τοποθέτηση του μικρού γραναζιού κ Γεωργίου τον Ιούνιο του 2010 προηγήθηκε έναν ολόκληρο χρόνο από την αχρήστευση του κ Στρος-Καν το Μάιο του 2011, πράγμα που σημαίνει ότι το μικρό γραναζάκι έκανε καλά τη δουλειά του. Οι ημερομηνίες πάνε κι έρχονται χορεύοντας το χορό τους στους μήνες των δυο τελευταίων χρόνων, ένα σωρό ειδήσεις άσχετες περνούν μπροστά από τα μάτια μας, σαν τα τοπία που διαδέχονται το ένα το άλλο σε μια τυχαία τρελλή διαδρομή. Μήπως όμως η διαδρομή δεν είναι καθόλου τυχαία και καθόλου τρελλή; Μελέτησε και κρίνε μόνος/η σου, αγαπημένε μου αναγνώστη/τρια και, αν σκεφτείς κάτι διαφορετικό, ενημέρωσε παρακαλώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: