Σελίδες

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΛΙΒΥΗ 2004

Πριν από μόλις επτά χρόνια γυρίστηκε το ντοκυμαντέρ με τίτλο "ΛΙΒΥΗ" του πολυτάλαντου και πασίγνωστου Γιώργου Αυγερόπουλου και την άξια ομάδα του. (Original Airdate: Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004, 22:00 - ΝΕΤ)
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Σενάριο / Έρευνα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Editing Director: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Οργάνωση / Διεύθυνση παραγωγής ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΥΜΠΡΗ, Συμπληρωματική έρευνα / επιμέλεια ύλης ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΔΗΣ, Επιμέλεια ιστοσελίδας ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΔΗΣ / Μια παραγωγή της SMALL PLANET Για την ΝΕΤ © 2004 – 2005

Ξαναβλέποντάς το προσεκτικά, αναρωτήθηκα τί συνέβη αυτά τα χρόνια και άλλαξαν τόσο δραματικά τα πράγματα, τί ήταν αυτό που καταβαράθρωσε τον ηγέτη της, πού έφταιξε ο ίδιος για όλα αυτά, τί διαφαίνεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον με βάση όλα τα προηγηθέντα. Απάντηση διαμόρφωσα στη σκέψη μου, αλλά αφήνω να διαμορφώσεις τη δική σου, καλέ/ή μου αναγνώστη/τρια.

Το κείμενο που ακολουθεί (μαζί με την εικονογράφηση) το αντέγραψα από εδω. Την ταινία θα τη δεις αν πατήσεις πάνω στο "Δείτε την ταινία" (ανοίγει παράθυρο) στην ίδια σελίδα.

Εάν ακούσουμε τη λέξη Λιβύη, στο μυαλό μας έρχεται ένας άνθρωπος... ο Μοαμάρ Καντάφι και μία έρημος... η Σαχάρα. Η Λιβύη, χρόνια κλειστή, είχε εξαφανιστεί κάτω από το πρόσωπο και το ειδικό βάρος του αρχηγού της και ο τρόπος ζωής των κατοίκων της, ειδικά στην ενδοχώρα, παρέμενε ένα μυστήριο. Τώρα η χώρα ανοίγεται στη διεθνή κοινότητα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτινάξει από πάνω της το χαρακτηρισμό του τρομοκράτη.

«Το μίσος μεταξύ Λιβύης και Αμερικής έχει πια τελειώσει», διακήρυξε ο Καντάφι μπροστά στην κάμερα του Εξάντα, δίνοντας για πολλοστή φορά το νέο στίγμα της χώρας του. «Είναι χρήσιμος ο διάλογος με τις ΗΠΑ, πολύ καλύτερος από τη στρατιωτική σύγκρουση εναντίον της. Γιατί τα φτωχά κράτη δεν μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο..», τόνισε. Και έκανε τους εκλεκτούς που παρακολουθούσαν την ομιλία του να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα και επευφημίες του τύπου «Εσύ είσαι ο Αρχηγός», δείχνοντας έτσι ότι υποστηρίζουν τη νέα πολιτική του ηγέτη τους. «Φτάνει όσα όπλα, χρήματα και εκπαίδευση δώσαμε στους άλλους, το πληρώσαμε ακριβά, ούτε ένα ευχαριστώ δεν μας είπαν... Και τους αποχαιρετήσαμε…», συνέχισε ο Καντάφι αποκηρύσσοντας το παρελθόν του. Και την εποχή που υποστήριζε όλα τα απελευθερωτικά κινήματα, από το Αφρικανικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα μέχρι του Παλαιστίνιους και τον ΙΡΑ. Ο Ρέιγκαν τον είχε χαρακτηρίσει τότε, «λυσσασμένο σκυλί», ο Αραφάτ «ιππότη της επανάστασης».

Τώρα όμως ο Καντάφι ούτε παραβρέθηκε στην κηδεία του Αραφάτ, ούτε καν διοργάνωσε στρατιωτική παρέλαση για να τιμήσει την επέτειο της «επανάστασης» στη χώρα του -την κατάληψη δηλαδή της εξουσίας από τον ίδιο με πραξικόπημα πριν από 35 χρόνια.

Οι καιροί έχουν αλλάξει. Μετά την μακροχρόνια απομόνωση της Λιβύης εξαιτίας της υπόθεσης Λόκερμπι, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Καντάφι κάνει τώρα τα πάντα προκειμένου να κερδίσει και πάλι μια θέση στη διεθνή κοινότητα. Και να σβήσει τη χώρα του από τη λίστα με τις χώρες «του άξονα του κακού». Η επάνοδός του αυτή έχει κόστος. Ένα κόστος που εύκολα καλύπτεται με τα κέρδη από την πώληση του πετρελαίου.

Ο Καντάφι ευνοεί τώρα τους Αμερικανούς και τους Άγγλους επενδυτές στην αόρατη μάχη των συμβολαίων που κορυφώνεται στη χώρα του. Για τον Μπους έγινε από τρομοκράτης, ήρωας! Για τον Μπλερ και τον Μπερλουσκόνι επίσημος συνδαιτυμόνας...

Για τον λαό του μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που από τη μια κατέπνιξε κάθε κριτική, ενώ από την άλλη μοίρασε δωρεάν σπίτια. Ο Εξάντας προσπαθούσε να πάρει άδεια για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ αυτού τα τελευταία τρία χρόνια. Τελικά, η άδεια δόθηκε τον Αύγουστο του 2004. Το αποτέλεσμα είναι μια εις βάθος καταγραφή του σύγχρονου προσώπου μιας χώρας άγνωστης στους περισσότερους.

Η κάμερα του Εξάντα κατέγραψε μεταξύ άλλων τον γιο του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ (φαβορί για την διαδοχή της εξουσίας), τους Βέρβερους της Οροσειράς Ναφούσα, τους Τουαρέγκ της ερήμου, τον «ρολογά της Γκαντάμες» και τους μηχανικούς του «Μεγάλου Τεχνητού Ποταμού» -του, κατά τον Καντάφι, «8ου Θαύματος Του Κόσμου».

5 σχόλια:

ange-ta είπε...

συνδέεται με την ανατροπή που ετοίμαζε με το νόμισμα, το οποίο ήθελε να προωθήσει και ο Ντομινίκ Στρωσ Κάν.

Δεν απόρησες με την ταχύτητα και την μπρουταλιτέτ που διαπόμπευσαν τον ΝΣΚ; (Λες και είναι ο πρώτος που πηδάει)

ή η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο φόβος τους είναι τόσο μεγάλος ώστε δεν τους σταματάει τίποτα, ή είναι τόσο δυνατοί που πάλι δεν τους σταματάει τίποτα.

Ετσι ή αλλιώς χαμένοι είμαστε.

Jim.Hellas είπε...

Πατάω στο "δείτε την ταινία", αλλά μου βγάζει το μήνυμα: "Σύντομα διαθέσιμο", χωρίς να φορτώνει κάτι άλλο :-/

Rodia είπε...

Ναι, το ειδα.. και σε μενα το κανει.. Μπορει να τη ξαναμονταρουν; Εναι ιδιοκτησια της ΕΡΤ;
Κάπου δαβασα οτι εξαφανιστηκαν σχετικα αποσπασματα απο το γιουτουμπ, αλλα δεν το έψαξα ακόμα.

Rodia είπε...

ange-ta, έχει βάση ο συλλογισμός σου.. ίσως και ο Σαντάμ εκει να τη πάτησε, όταν άρχισε να πουλάει πετρέλαιο φίφτυ-φίφτυ σε δολαρια και ευρώ.

Οσο για το αν ειναι δυνατοι, δεν θέλω να το πιστέψω.. Τί δύναμη έχει ένα κατασκεύασμα απο αέρα; μια φούσκα; Ασχέτως αν έχει εισβάλλει στα μυαλά και τα έχει... παραφουσκώσει!

Rodia είπε...

Α! δε θέλω μαυρίλες και ηττοπάθειες!
Κερδισμενοι ειμαστε γιατι καταλαβαινουμε τι παιζεται και μπορουμε να αντισταθουμε