Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

το δις εξαμαρτείν

«το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» λέγαν οι αρχαίοι για τον σοφό άνδρα που δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος δεύτερη φορά.. να μην επαναλαμβάνει ένα λάθος, δηλαδή. «δεν είναι έξυπνος αυτός που επαναλαμβάνει τα λάθη του» μεταφράζει το Βικιλεξικο.
Αυτό το ρητό το πήραν οι αναγεννησιακοί και το αναβάθμισαν, το πήρανε μετά και οι προτεστάντες ηθικολόγοι και το εμπλούτισαν κι έτσι η αρχαιοελληνική σοφία ανέβηκε στο βάθρο του απόλυτου και του αιωνίως "σωστού".

Τί έχουμε να πούμε εμείς οι ταπεινοί άνθρωποι; Δεν έχουμε κάτι τι να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε, αφήνουμε τους δυστυχείς άνδρες να αυτομαστιγώνονται. Εμείς, απλώς αναφέρουμε και τον έτερο πόλο.. τη γυναίκα!
Μια γυναίκα (που δεν ανδροφέρνει, δεν έχει στιλ Θάτσερ ούτε Μέρκελ) μπορεί να αμαρτάνει και δις και τρις και εκατοντάκις, αν χρειαστεί, και πάντα κατά την κρίση της. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι λογική ή πως δεν είναι έξυπνη; Μπα, το αντίθετο θα έλεγα.. ή μάλλον.. το διαφορετικό!

Μια γυναίκα, ως εκ της φύσης της ελπίζει -γιατί μια γυναίκα γνωρίζει να ελπίζει- μια γυναίκα που έχει την εμπειρία της μάνας, συχνά της από δεύτερο χέρι ανθρώπου, αυτής που έχει περάσει συμπληγάδες στη ζωή μέσα στην ανδροκρατούμενη πατριαρχική κοινωνία την παλιότερη, την τωρινή των Αγορών και μη, μια γυναίκα είναι αδύνατο να πάψει να ελπίζει γιατί αν πάψει, παύει μαζί με την ελπίδα της και η ζωή.

Αυτα λοιπόν για σήμερα και καλό κουράγιο γυναίκες απανταχού της γης! Να σημειώσω εδώ ότι ευτυχώς έχουν αρχίσει και πολλοί άνδρες να πιάνουν το ρυθμό της ελπίδας. Αμεν.
_______________________
ΣΗΜ. όταν γραφω "γυναίκα" εννοώ τη γυναικεία ευαίσθητη καρδούλα! Οσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυξάνονται οι γυναικείες καρδιές -ακόμα και μεταξύ των ανδρών, ευτυχώς. Παλιά, λέγαν για το εφευρετικό μυαλό, αυτό που γεννά ιδέες, πως είναι "γυναικείο". Σήμερα, το μυαλό έχει ψιλοξεφύγει γιατί οι ιδέες που κατεβάζει είναι ακόμα και εναντίον της δικής του (φυσικής) ύπαρξης.. ένα μυαλό συχνότατα αντιανθρώπινο. Ψέμματα;


Δεν υπάρχουν σχόλια: