Σελίδες

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Κάντε «Λυσιστράτη», όχι πόλεμο


Σπουδαστές κολεγίων στο Τέξας θα αναγνώσουν το κείμενο της «Λυσιστράτης» σε αμφιθέατρο. Νοικοκυρές από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ θα οργανώσουν ειδική βραδιά σε λέσχες βιβλίων.

Δάσκαλοι από την Αυστραλία θα αφιερώσουν τις ώρες διδασκαλίας στη μελέτη της. Ενας εθελοντής από τη Βηρυττό θα παρουσιάσει τη δική του διασκευή στην οποία θα ενσωματώσει αραβική και αγγλική αντιπολεμική ποίηση. Μία σύζυγος ασθενούς που πάσχει από καρκίνο θα διαβάσει αποσπάσματα σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας μπροστά σε γιατρούς και ασθενείς. Για 24 ώρες, η αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη θα κάνει αύριο μια πρωτότυπη παγκόσμια αντιπολεμική πρεμιέρα σε 679 ραντεβού από 40 χώρες. Σε θέατρα, σπίτια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ακόμα και μέσω Ιντερνετ...

Χάρις σε μια 35χρονη αμερικανίδα θεατρολόγο από το Πόρτλαντ του Ορεγκον, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί, φοιτητές, εργάτες, πολίτες όλων των κοινωνικών στρωμάτων ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ παρουσιάζοντας το αυθεντικό κείμενο ή διασκευές του. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε ανθρωπιστική βοήθεια σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή. «Σε πολλούς από αυτούς τους ανώνυμους πρωταγωνιστές μπορεί η "Λυσιστράτη" να ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη. Ομως το βαθύτατο αντιπολεμικό της μήνυμα τους συνάρπασε» λέει στο «7» η θεατρολόγος και ηθοποιός Κάθριν Μπλουμ, που μαζί με τη φίλη της, επίσης ηθοποιό Σάρον Μπάουερ, προετοίμασαν τους δυο τελευταίους μήνες το «Σχέδιο Λυσιστράτη».

Χρησιμοποιώντας μόνο το Ιντερνετ, από τα χαράματα μέχρι αργά τα μεσάνυχτα κάθε μέρας, οι δύο γυναίκες ξεσήκωσαν τον πλανήτη έχοντας ως στόχο το «Σχέδιο Λυσιστράτη» να μπει στο χάρτη των αντιπολεμικών διαμαρτυριών. «Πριν από 2.400 χρόνια ήταν τα σπαθιά. Τώρα είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αντιμέτωποι με την προοπτική μιας ανθρώπινης τραγωδίας, καλλιτέχνες και μη θα πουν όχι» εξηγεί η κ. Μπλουμ που η πρωτοβουλία της την έχει φέρει εδώ στις ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Τα περιοδικά «Newsweek» και «Time», το πρακτορείο Ασοσιέντεντ Πρες, το CNN, οι εφημερίδες «New York Times» και «Village Voice» παρουσίασαν το «Σχέδιο Λυσιστράτη» με ειδικά αφιερώματα. «Η ανταπόκριση ήταν ομολογουμένως τεράστια. Πολλοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μας και δήλωσαν το πόσο αντίθετοι ήταν στην προοπτική ενός πολέμου. Ηθελαν να κινητοποιηθούν και η "Λυσιστράτη" ήταν μια μοναδική ευκαιρία».

Η οικογένεια της Μπλουμ κατάγεται από τη Ρωσία και από τις χώρες της Βαλτικής. Ο προπάππος της ήταν μπολσεβίκος και συμμετείχε στη ρωσική επανάσταση του '17, ενώ η μητέρα της υπήρξε ενεργό στέλεχος του αντιπολεμικού κινήματος τη δεκαετία του '60. Η ίδια δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ενεργά μέχρι σήμερα με κάθου είδους πολιτική δραστηριότητα. Εχει σπουδάσει υποκριτική και περιβαλλοντολογία στο πανεπιστήμιο του Γέιλ και μέχρι σήμερα η μοναδική επαφή της με την Ελλάδα ήταν μόνο η γοητεία που της προκαλούσε από τα παιδικά της χρόνια η ελληνική μυθολογία.

Παρά τα εξαγριωμένα μηνύματα των υπερασπιστών της πολιτικής Μπους που λαμβάνει καθημερινά η κ. Μπλουμ μέσω του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου, η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως γνήσια αμερικανίδα πατριώτισσα. «Η Αμερική έχει αξίες, έχει ελευθερία λόγου, έχει πλούτο, αλλά έχει και ευθύνες. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μια υπεύθυνη πράξη», υποστηρίζει. «Εάν η Αμερική επιχειρήσει μια μονομερή επίθεση στο Ιράκ, ο Λευκός Οίκος όχι μόνο οδηγεί τη χώρα μας σε περιπέτειες και μας αποξενώνει από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και αναζωπυρώνει τις φλόγες του αντιαμερικανισμού».

Το «Σχέδιο Λυσιστράτη» μπήκε σε εφαρμογή στις 4 Ιανουαρίου. «Οταν ένας φίλος μου από το Βερμόντ μου πρότεινε να κάνω μία σύγχρονη διασκευή της "Λυσιστράτης" το θεώρησα υπέροχη ιδέα. Αρχισα να την ετοιμάζω όταν διάβασα ότι στη Νέα Υόρκη η οργάνωση Θέατρα Ενάντια Στον Πόλεμο (TH.A.W.) θα οργανώσει στις 2 Μαρτίου μια σειρά από αντιπολεμικές παραστάσεις. Αποφάσισαν να εντάξουν τη "Λυσιστράτη" στο πρόγραμμά τους, αλλά μεταθέσαμε την ημέρα, γιατί στις 3 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα, οι ηθοποιοί έχουν ρεπό και έτσι θα είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν όπου χρειαστεί. Η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική. Μέσα σε τρεις εβδομάδες είχαμε κινητοποιήσει ανθρώπους σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Χιλιάδες επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα www.lysistrataproject.com ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος...»

Πριν από 15 μέρες η Μπλουμ συμμετείχε στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, όπου συνειδητοποίησε ότι η μεγάλη ποικιλία απόψεων και η διαφορετική σύνθεση των διαδηλωτών που συμμετείχαν την έκανε ακόμα πιο συναρπαστική. «Αυτό το αντιπολεμικό κίνημα έχει ένταση, απομένει να δούμε αν έχει και αντοχή. Κι αυτή η αντοχή θα προέλθει από διάλογο μέσα από τις μικρές κοινότητες. Αλλωστε το σύνθημα του "Σχεδίου Λυσιστράτη" έχει αυτό το νόημα: "Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε Τοπικά". Σκοπός μας είναι να κάνουμε σαφές ότι ο πρόεδρος Μπους δεν μιλά εξ ονόματος όλων των Αμερικανών. Διαφωνούμε με την επιλογή του πολέμου και το φωνάζουμε».
_________________________

ΣΗΜ.1. πρόκειται για άρθρο του Θανάση Τσίτσα, που είχα ανεβάσει στον Pathfinder στις 03-03-2003
7 - 02/03/2003
Copyright © 2001 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.
http://www.enet.gr/online/online_hprint.jsp?q=%E9%F1%E1%EA&a=&id=48096368 (ο σύνδεσμος είναι σήμερα ανενεργός)

ΣΗΜ.2. Η φωτογραφία είναι από τα Αρχεία του Εθνικού Θεάτρου http://www.nt-archive.gr/viewfiles1.aspx?playID=803&photoID=10179

Δεν υπάρχουν σχόλια: